Прес-служба Нормативна база Роз’яснення законодавства Пошук
 
Головна сторінка
Служба
Положення
Завдання
Керівництво
Структура
Планування роботи
Колегія
Історія створення
Вакантні посади
Діяльність Служби
Наглядова діяльність
Регуляторна діяльність
Громадська рада
Консультації з громадськістю
Доступ до публічної інформації
Звернення громадян
Запобігання проявам корупції
Міжнародна діяльність
Ринковий нагляд
Довідкова інформація
Адміністративні послуги
Методична допомога інспектору
Покажчик НПАОП (01.04.2013)
Реєстри
Звітні документи
Контактна інформація
Центральний апарат
Територіальні управління
Експертно-технічі центри
Телефонна "гаряча лінія"
Телефони довіри
Тематичні видання
 
 

Офіційне представництво Президента України

Верховна Рада України

Кабінет Міністрів України

 


Кращий працівник Держгірпрoмнагляду
Переглянути результати голосування.
 
     
 
Стан промислової безпеки в АПК та соціально-культурній сфері протягом 2006 року Надрукувати Надіслати ел. поштою
05.02.07

1. Агропромисловий комплекс

В агропромисловому комплексі відбувається зниження рівня, як загального так і смертельного травматизму. Проте він ще залишається високим. Протягом 2006 року загинуло 198 працівників. Це обумовлено тим, що в цьому секторі економіки задіяна четверть працюючих у країні.

Найбільш травмонебезпечними залишаються такі категорії працівників як: механізатори, водії автомобілів, сторожі та охоронники.

Основними причинами нещасних випадків із смертельним наслідком є порушення трудової та виробничої дисципліни, порушення правил дорожнього руху та недоліки під час навчання безпечним прийомам праці.

Зрозуміло, що при такій кількості підприємств в АПК, а це підприємства сільського і рибного господарств, харчової і переробної промисловості, лісового і водного господарств, (понад сто тисяч) неможливо наявним інспекторським складом забезпечити суцільний нагляд.

Тому Комітетом разом з іншими органами нагляду у 2006 році особлива увага приділялась проведенню цільових перевірок підприємств у ході проведення напружених сезонних робіт (весняно-польових, збирання урожаю), підприємств з переробки та зберігання зерна - перед заготівлею зерна та цукрових заводів - перед сезоном переробки цукрової сировини, що дало змогу максимально усунути виявлені недоліки з охорони праці в період підготовки до виконання таких робіт та їх проведення, і таким чином сприяло запобіганню випадків травмування.

Також проведені цільові перевірки підприємств АПК щодо безпеки виконання охоронних робіт та підприємств лісового господарства.

Широко використовується практика проведення комплексних перевірок підприємств районів, у яких сталося зростання травматизму, з наступним розглядом матеріалів таких перевірок на розширених нарадах, висвітлення характерних порушень вимог безпеки праці в засобах масової інформації.         

В агропромисловому комплексі залишаються актуальними заходи щодо запобігання травм серед механізаторів, сторожів (охоронників), а також підвищення трудової дисципліни працівників, рівня їх навчання та інструктування з питань охорони праці.

Основними пріоритетами у наглядовій діяльності в агропромисловому комплексі на 2007 рік є:

проведення цільових перевірок підприємств в період сезонних робіт (весняно-польових, збирання врожаю); підприємств із заготівлі та переробки зерна – перед заготівлею зерна; цукрозаводів - перед сезоном переробки цукросировини, а також комплексних перевірок підприємств районів, в яких погіршився стан охорони праці, з наступним розглядом матеріалів таких перевірок на розширених нарадах.

2. Соціально – культурна сфера

В організаціях, підприємствах та установах соціально-культурної сфери: освіти і науки; лікувально-оздоровчих; культури і мистецтв; спорту і туризму; інформаційного та фінансово - кредитного забезпечення; державної виконавчої влади всіх рівнів; громадських організацій; торгівлі та громадського харчування; готелів, на підприємствах поліграфічної промисловості та побутового обслуговування населення зайнято понад третину працюючих країни.

За 2006 рік смертельно травмовано 152 працівника, що на 14 більше ніж за 2005 рік.

Найбільш травмонебезпечними професіями є: водій, сторож (охоронник), продавець (менеджер).

Основними причинами нещасних випадків із смертельним наслідком є порушення Правил дорожнього руху – 55 %, протиправні дій інших осіб – 8 %.

У 2006 році Комітетом проведено цільові перевірки безпеки виконання охоронних робіт, дитячих та інших оздоровчих закладів щодо безпечності їх функціонування в літній період, навчальних закладів щодо безпечного їх функціонування в осінньо-зимовий період, стану безпеки праці на підприємствах торгівлі, ЗАТ «Укрпрофоздоровниця» та підприємств з розміщення реклами.

Пріоритетом у роботі територіальних управлінь на 2007 рік повинно бути:

- збільшення кількості комплексних обстежень підприємств районів;

- проведення систематичного інформування населення через ЗМІ про стан охорони праці на підприємствах та про причини і обставини нещасних випадків.

Наст. >
 
Соціальна реклама

Кращий працівник Держгірпромнагляду 2012
Переглянуть результати конкурсу
Малюнки переможців конкурсу Охорона праці очима дітей - 2012
Переглянуть результати конкурсу
Конкурс на кращий слоган

ОГОЛОШЕНО
Всеукраїнський конкурс «Кращий слоган з охорони праці» серед студентів професійно-технічних та вищих навчальних закладів

28 квітня – Всесвітній день охорони праці

Науково-практичний семінар

РЕКОМЕНДАЦИИ
V международной научно-технической конференции
«Промышленная безопасность и охрана труда-2012.
Проблемы. Перспективы»

Оперативна інформація


Всі новини

 HotLog

Rated by MyTOP

RSS 2.0
 

© 2010 "Держгірпромнагляд України"
При використаннi матерiалiв посилання на Держгірпромнагляд України обовязкове.