Прес-служба Нормативна база Роз’яснення законодавства Пошук
 
Головна сторінка
Служба
Положення
Завдання
Керівництво
Структура
Планування роботи
Колегія
Історія створення
Вакантні посади
Діяльність Служби
Наглядова діяльність
Регуляторна діяльність
Громадська рада
Консультації з громадськістю
Доступ до публічної інформації
Звернення громадян
Запобігання проявам корупції
Міжнародна діяльність
Ринковий нагляд
Довідкова інформація
Адміністративні послуги
Методична допомога інспектору
Покажчик НПАОП (28.12.2012)
Реєстри
Звітні документи
Контактна інформація
Центральний апарат
Територіальні управління
Експертно-технічі центри
Телефонна "гаряча лінія"
Телефони довіри
Тематичні видання
 
 

Офіційне представництво Президента України

Верховна Рада України

Кабінет Міністрів України

 


Кращий працівник Держгірпрoмнагляду
Переглянути результати голосування.
 
     
 
Положення про Громадську раду Надрукувати Надіслати ел. поштою
29.07.08

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказ Державного комітету України
з промислової безпеки, охорони праці
та гірничого нагляду
від 28.01.2008 № 8

ПОЛОЖЕННЯ
Положення про Громадську раду при Державному комітеті України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду

1. Загальні положення

1.1 Громадська рада при Державному комітеті України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду (далі ? Громадська рада) є консультативно-дорадчим органом, який утворюється при Державному комітеті України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду (далі – Держгірпромнагляд) для координації заходів із забезпечення консультацій з громадськістю щодо формування та реалізації державної політики у сфері промислової безпеки, охорони праці, державного гірничого нагляду та державного регулювання у сфері безпечного поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення.

1.2 У своїй діяльності Громадська рада керується Конституцією України, законами України, Указами Президента України, постановами Верховної Ради України, актами Кабінету Міністрів України, нормативно-правовими актами Держгірпромнагляду та Положенням про Громадську раду (далі – Положення).

1.3 Рішення Громадської ради спрямовуються на формування та реалізацію державної політики у сфері промислової безпеки, охорони праці, державного гірничого нагляду, безпечного поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, охорони надр.

Зокрема здійснення комплексного управління у сфері промислової безпеки та охорони праці, додержання законів та інших нормативно-правових актів з охорони праці, а також сприяння створенню на підприємствах всіх форм власності безпечних і нешкідливих умов праці, вихованню у громадян України  свідомого ставлення до вимог правил безпеки на виробництві, формуванню позитивного іміджу Держгірпромнагляду .

1.4 Діяльність Громадської ради ґрунтується на принципах гласності, відкритості, рівності та добровільності.

2. Основні завдання Громадської ради

2.1 Сприяти реалізації громадянами конституційного права на участь в управлінні державними справами з питань промислової безпеки, охорони праці, здійсненні державного гірничого нагляду, безпечного поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення.

2.2 Вивчення громадської думки та надання пропозицій Держгірпромнаглядом для урахування під час реалізації (здійснення) своїх повноважень у сфері промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду.

2.3 Сприяння формуванню та підтримка позитивного іміджу Держгірпромнагляду у суспільстві.

2.4 Розробка та подання на розгляд Голові Держгірпромнагляду пропозицій для проведення консультацій з громадськістю.

2.5 Сприяння вдосконаленню механізмів взаємодії Держгірпромнагляду з центральними органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями та об’єднаннями, видавництвами, засобами масової інформації, а також іншими підприємствами, установами та організаціями, діяльність яких впливає на стан промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду, виховання у громадян України свідомого ставлення щодо необхідності дотримуватися правил безпеки на виробництві.

2.6 Проведення роз'яснювальної роботи, популяризації у суспільстві перспективних ідей, пов'язаних зі зміною законодавства України в сфері промислової безпеки, охорони праці, гірничого нагляду та безпечного поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення.

3. Напрями діяльності Громадської ради

3.1 Участь у розробленні пропозицій з актуальних проблем законодавства у сфері промислової безпеки, охорони праці, державного гірничого нагляду, безпечного поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, а також у громадській експертизі проектів нормотворчих актів (концепцій, програм, доктрин тощо), що стосуються діяльності Держгірпромнагляду.

3.2 Сприяння науковим дослідженням у сфері промислової безпеки, охорони праці, гірничого нагляду та безпечного поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення.

3.3 Розгляд питань щодо соціального захисту працівників в межах компетенції Держгірпромнагляду.

3.4 Інформування суспільства про завдання і проблеми Держгірпромнагляду через засоби масової інформації.

3.5 Роз’яснення заінтересованим організаціям та особам зміст програм та ініціатив, окремих напрямів діяльності Держгірпромнагляду.

3.6 Практична й методична допомога у вихованні у громадян України свідомого ставлення до виконання вимог правил безпеки на виробництві.

3.7 Опрацювання пропозицій і зауважень, отриманих під час консультацій з громадськістю щодо формування і реалізації державної політики у сфері промислової безпеки, охорони праці, здійснення державного гірничого нагляду, безпечного поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, охорони надр, комплексного управління у сфері промислової безпеки та охорони праці, запобігання виробничого травматизму, а також сприяння створенню на підприємствах всіх форм власності безпечних і належних умов праці на виробництві та подання їх у визначеному порядку керівництву Держгірпромнагляду.

3.8 Систематичне інформування громадськості через засоби масової інформації про результати своєї діяльності, прийняті рішення та стан їх виконання.

4. Склад Громадської ради

4.1 До складу Громадської ради можуть залучатися представники об’єднань громадян, зареєстрованих відповідно до чинного законодавства України, професійних спілок, органів місцевого самоврядування та засобів масової інформації, які діють згідно з чинним законодавством України.

4.2 Для набуття членства у Громадській раді, до неї подається заява майбутнього члена, копії статуту або положення та свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи, витяг з протоколу засідання керівного органу об’єднання громадян, де зазначено особу, обрану представником у Громадську раду. Заява розглядається на черговому засіданні Громадської ради, рішення приймається шляхом відкритого голосування.

4.3 Кількість членів Громадської ради не обмежена. Представником будь-якого об’єднання громадян (орган місцевого самоврядування, професійна спілка, засіб масової інформації) в Громадській раді може бути тільки одна особа.

4.4 Члени Громадської ради беруть участь в її роботі на громадських засадах.

4.5 У засіданнях Громадської ради можуть брати участь Голова Держгірпромнагляду, його заступники, представники управлінь і структурних

відділів Держгірпромнагляду та представники територіальних управлінь Держгірпромнагляду.

4.6 Припинення членства у Громадській раді здійснюється на черговому засіданні за заявою об’єднання громадян та рішенням Громадської ради. Члена Громадської ради може бути виключено з її складу, якщо він не брав участі у трьох і більше засіданнях Громадської ради без поважних причин.

4.7 Громадську раду очолює голова, який обирається членами Громадської ради за пропозицією Голови Держгірпромнагляду терміном на два роки.

Голова Громадської ради організовує діяльність ради, скликає та здійснює підготовку її засідань, підписує документи від імені ради.

4.8 Голова Громадської ради має двох заступників зі складу членів Громадської ради, які за його поданням обираються на засіданні Громадської ради. У разі тимчасової відсутності голови Громадської ради виконання його обов’язків покладається на одного із заступників.

4.9 Голова Громадської ради та його заступники представляють Громадську раду у відносинах з центральними органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями та об’єднаннями, правозахисними, науковими, релігійними і творчими організаціями, видавництвами, засобами масової інформації, закладами мистецтва і культури.

4.10 Член Громадської ради має право:

вносити пропозиції на розгляд питання на засідання Громадської ради;

брати участь у діяльності експертних робочих груп або очолювати їх;

ініціювати залучення фахівців відповідних галузей до вивчення та вирішення питань, що розглядаються на засіданнях Громадської ради;

у випадку незгоди з прийнятим Громадською радою рішенням викласти власну думку, що заноситься до протоколу засідання Громадської ради.

4.11 Делегування повноважень члена Громадської ради не допускається.

4.12 Організаційне та документальне забезпечення діяльності Громадської ради покладається на секретаріат Громадської ради, який очолює

секретар Громадської ради. Голова Громадської ради визначає склад секретаріату Громадської ради та порядок його роботи.

4.13 Секретар Громадської ради зобов’язаний:

інформувати членів Громадської ради про дату, час, місце та порядок денний засідання;

забезпечувати членів Громадської ради необхідними документами та інформаційними матеріалами, а також організовувати проведення засідань Громадської ради;

створювати умови для діяльності робочих та експертних груп Громадської ради;

вести діловодство Громадської ради та листування з питань її діяльності згідно з чинним законодавством;

організовувати висвітлення діяльності Громадської ради в засобах масової інформації;

забезпечувати одержання в установленому порядку від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, структурних підрозділів центрального апарату Держгірпромнагляду та Територіальних управлінь, закладів, установ, підприємств і організацій інформації, матеріалів та документів, необхідних для виконання покладених на Громадську раду завдань.

5. Порядок діяльності Громадської ради

5.1 Організаційними формами роботи Громадської ради є її засідання та засідання утворених Громадською радою робочих і експертних груп, які проводяться за потребою.

5.2 Громадська рада діє згідно з планом роботи і проводить свої засідання за потребою, але не менше ніж один раз на квартал. Голова Громадської ради інформує Голову Держгірпромнагляду про засідання яке відбудеться не пізніше ніж за десять діб.

5.3 Засідання Громадської ради є правомочним, якщо на ньому присутні не менше ніж половина її членів.

5.4 Рішення Громадської ради ухвалюється простою більшістю голосів під час відкритого голосування її членів, присутніх на засіданні. У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос головуючого на засіданні.

Рішення Громадської ради мають рекомендаційний характер і подаються на розгляд Голові Комітету визначеним порядком для врахування в роботі.

5.5 Результати обговорення розглянутих питань ухвалюються рішення Громадської ради та складається протокол, який готується не пізніше ніж у триденний строк від дня проведення засідання і підписуються особою, яка вела засідання Громадської ради, та секретарем Громадської ради.

5.6 Члени Громадської ради здійснюють свої повноваження, передбачені цим Положенням. Для забезпечення виконання завдань Громадська рада може створювати робочі та експертні групи з вивчення та підготовки до розгляду Громадською радою питань, віднесених до її компетенції.

У засіданнях робочих та експертних груп бере участь представник секретаріату Громадської ради, який веде протоколи засідання.

5.7 Рішення про утворення та припинення діяльності робочих та експертних груп, затвердження їх складу ухвалюються Громадською радою.

5.8 Для отримання консультацій та проведення експертизи документів Громадська рада має право залучати на громадських засадах (за згодою) державних службовців, наукових працівників та інших фахівців.

5.9 Матеріали з питань, що виносяться на засідання Громадської ради, мають містити пояснювальну записку, в якій обґрунтовується необхідність розгляду питання, довідкові та аналітичні документи, проект рішення Громадської ради, які надсилаються її членам та Голові Держгірпромнагляду не пізніше ніж за десять днів до чергового засідання.

5.10 Для оперативного вирішення поточних питань Громадська рада утворює правління, до складу якого входять голова Громадської ради, його заступники та керівники постійних і тимчасових робочих органів, що утворені Громадською радою.

6. Порядок припинення діяльності Громадської ради

6.1. Діяльність Ради може бути припинено за рішенням самої Громадської ради або іншим способом, передбаченим законодавством.

Начальник управління                                      В.В.Прохоров

 
Соціальна реклама

Кращий працівник Держгірпромнагляду 2012
Переглянуть результати конкурсу
Малюнки переможців конкурсу Охорона праці очима дітей - 2012
Переглянуть результати конкурсу
Конкурс на кращий слоган

ОГОЛОШЕНО
Всеукраїнський конкурс «Кращий слоган з охорони праці» серед студентів професійно-технічних та вищих навчальних закладів

28 квітня – Всесвітній день охорони праці

Науково-практичний семінар

РЕКОМЕНДАЦИИ
V международной научно-технической конференции
«Промышленная безопасность и охрана труда-2012.
Проблемы. Перспективы»

Оперативна інформація


Всі новини

 HotLog

Rated by MyTOP

RSS 2.0
 

© 2010 "Держгірпромнагляд України"
При використаннi матерiалiв посилання на Держгірпромнагляд України обовязкове.