Головна Комітет Новини Нормативна база Контакти Пошук English
 
Меню
Головна
Комітет
Керівництво
Новини
Нормативна база
Аналітика та статистика
Вакансії
Діяльність Комітету
Звернення громадян
Громадські обговорення
Євроінтеграція та євроатлантична інтеграція
Запобігання проявам корупції
Методична допомога інспектору
Інформаційне суспільство
Фото
Громадська Рада
Довідкова інформація
Адміністративні послуги
Реєстр НПАОП
Покажчик НПАОП (20.08.2008)
Реєстр об'єктів підвищеної небезпеки
Реєстр уповноважених організацій
Дозвільна діяльність
Охорона праці за кордоном
Роз'яснення до законодавства
Контактна інформація
Територіальні управління
Експертно-технічі центри
Посилання
Контакти
Телефони довіри
Посилання

Офіційне представництво Президента України

Верховна Рада України

Кабінет Міністрів України

 
     
 
Належне геолого-макршейдерське забезпечення гірничих робіт – важлива складова безаварійної роботи Надрукувати Надіслати ел. поштою
21.08.08

Належне геолого-макршейдерське забезпечення гірничих робіт – важлива складова безаварійної роботи шахт

З кожним роком на підприємствах вуглевидобувної галузі у зв'язку із збільшенням глибини розробки погіршуються гірничо-геологічні і  гірничотехнічні умови проходження виробок і видобутку вугілля. Тому велике значення має їх геолого-маркшейдерське забезпечення, якісний і своєчасний геологічний прогноз.

Ігнорування цього несе реальну загрозу виникнення аварійних ситуацій. Наочний приклад – аварія 1 категорії на ДП «ВК»Краснолиманська», яка забрала життя 11 гірників.

До аварії призвів раптовий викид вугілля і газу внаслідок різкого перерозподілу напруження у вугільному масиві, спричинений зміщенням порід у зоні тектонічного порушення розривного характеру. У наявності - незадовільне геолого-маркшейдерське забезпечення безпеки. Комісія з розслідування аварії серед осіб, дії яких призвели до нещасного випадку, визнала головних геолога та маркшейдера шахти, а також начальника дільниці «Прогноз».

Враховуючи важливість посилення і вдосконалення державного нагляду за геолого-маркшейдерським забезпеченням гірничих робіт в небезпечних зонах, якості і своєчасності геологічного прогнозу на вугільних шахтах, Дежгірпромнагляд провів у Донецьку відомчу нараду під головуванням заступника Голови Держгірпромнагляду Олега Румежака.

У роботі наради взяли участь начальники Донецького і Луганського гірничих округів Юрій Скрипнік і Валерій Чистоклєтов, начальники спеціалізованих інспекцій охорони надр і маркшейдерських робіт, начальники вугільних інспекцій, інспектори-маркшейдери.

Серед питань, що обговорювались, - низький  рівень професіоналізму і компетентності окремих працівників, недостатня (60% від розрахункової кількості) укомплектованість геолого-маркшейдерських служб шахт, відсутність підвищення кваліфікації геологів і маркшейдерів.

На якості геолого-маркшейдерських робіт позначається незабезпеченість приладами та інструментами, комп'ютерами і  програмним забезпеченням. Служби використовують морально і фізично зношений парк радянських приладів і інструментів.

Ще однією проблемою є відсутність в системі Мінвуглепрому відомчого контролю, який передбачений нормативно-правовими актами по небезпечних зонах, наприклад, по проривах води, газодинамічним явищам і т.д. Викликає занепокоєння також недостатнє нормативно-правове забезпечення безпеки гірничих робіт в небезпечних зонах. Існує біля 3-х десятків документів, які не впорядковані, не проаналізовані, по них не зроблена ревізія.

Прийнято рішення про проведення цільових перевірок якості і достовірності гірничо-геологічних прогнозів і стану геолого-маркшейдерського забезпечення безпеки гірничих робіт в небезпечних зонах вугільних шахт, введення вибірково особливого режиму нагляду за виконанням заходів в небезпечних зонах і контролю за геолого-маркшейдерськими даними. Від шахт вимагатиметься щоквартальний перелік небезпечних зон. Також Держгірпромнагляд звернеться до Мінвуглепрому з пропозицією відновлення геолого-маркшейдерської служби та підвищення кваліфікації маркшейдерів і геологів на базі учбових закладів.

  Наст. >
 
Анонси подій
  • З 5 по 9 жовтня 2008 р. у м. Ялта відбудеться ІІІ Міжнародна науково-технічна конференція «Промислова безпека та охорона праці – 2008. Проблеми. Перспективи». Прочитати повністю...
Всі новини
Календар новин
 
« 04 Вер 2008 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Лічильники

HotLog

Rated by MyTOP
RSS 2.0
 

© 2005 "Держгірпромнагляд України"
Пiдтримка та дизайн: Андреєва Ю. В.
При використаннi матерiалiв посилання на Держгірпромнагляд України обовязкове.

Пресс-служба
Тел./факс:+380(044)248-74-36
Надіслати листа