Головна Комітет Новини Нормативна база Контакти Пошук English
 
Меню
Головна
Комітет
Керівництво
Новини
Нормативна база
Аналітика та статистика
Вакансії
Діяльність Комітету
Звернення громадян
Громадські обговорення
Євроінтеграція та євроатлантична інтеграція
Запобігання проявам корупції
Методична допомога інспектору
Інформаційне суспільство
Фото
Громадська Рада
Довідкова інформація
Адміністративні послуги
Реєстр НПАОП
Покажчик НПАОП (20.08.2008)
Реєстр об'єктів підвищеної небезпеки
Реєстр уповноважених організацій
Дозвільна діяльність
Охорона праці за кордоном
Роз'яснення до законодавства
Контактна інформація
Територіальні управління
Експертно-технічі центри
Посилання
Контакти
Телефони довіри
Посилання

Офіційне представництво Президента України

Верховна Рада України

Кабінет Міністрів України

 
     
 
Колегія Держгірпромнагляду Надрукувати Надіслати ел. поштою
28.08.08

Колегія Держгірпромнагляду вбачає зв’язок між самовільним поновленням робіт на СП «Шахта імені Карла Маркса» і трагедією, що сталася на підприємстві, а також висловила нерозуміння позиції експертної комісії

Колегією Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду розглянуто обставини та причини аварії з тяжкими наслідками, що сталася 8 червня поточного року на СП «Шахта імені Карла Маркса» ДП «Орджонікідзевугілля» в місті Єнакієвому Донецької області.

Враховуючи вкрай низький рівень промислової безпеки в державному підприємстві, члени колегії визнали незадовільною роботу ДП «Орджонікідзевугілля» в організації охорони праці.

Між самовільним поновленням гірничих робіт на  шахті після їх заборони інспекторами Держгірпромнагляду і трагедією, що сталася на підприємстві відслідковується  чіткий зв’язок

За інформацією начальника Донецького гірничого округу Держгірпромнагляду, враховуючи висновки Урядової комісії з розслідування трагедії, а також заслухавши доповідь перших керівників підприємства, члени колегії дійшли висновків, що між самовільним поновленням гірничих робіт на шахті після їх заборони інспекторами Держгірпромнагляду і трагедією, що сталася на підприємстві відслідковується чіткий зв’язок.

При цьому, члени Колегії висловили нерозуміння позиції експертної комісії, яка після проведення додаткового розслідування незграбно спробувала визначитись щодо не існування таких причинно-слідчих зв‘язків. При цьому висновок експертної комісії не підписаний більшою частиною її членів.

Висновок експертної комісії не підписаний  більшою частиною її членів

У ході перевірок стану промислової безпеки «Орджонікідзевугілля» інспекторами Держгірпромнагляду виявлено ряд кричущих недоліків, зокрема, недостатню протяжність пожежно-зрошувальних трубопроводів на випадок надзвичайних ситуацій, до того ж, проекти протипожежного захисту всіх шахт не пройшли відповідної експертизи. Не забезпечується своєчасне фінансування проведення ревізій та наладок стаціонарного обладнання шахт. Серйозною проблемою залишається наявність засобів індивідуального захисту працюючих. Наразі, під час останньою перевірки було виявлено понад 2 тисячі контрафактних (підробних) саморятівників.

Враховуючи такий стан промислової безпеки на вугільному підприємстві, Колегія Комітету вирішила ініціювати питання щодо відповідності займаним посадам директора та головного інженера шахти ім. Карла Маркса та притягнення до дисциплінарної відповідальності генерального директора ДП «Орджонікідзевугілля».

Крім того, було визнано незадовільною роботу Департаменту охорони праці та надзвичайних ситуацій Міністерства вугільної промисловості України, на який згідно законодавства покладено функції організації відомчого контролю за промисловою безпекою та охороною праці в галузі.

Буде надано подання до Міністерства вугільної промисловості  щодо невідповідності займаній посаді директора Департаменту охорони праці та надзвичайних ситуацій з подальшою передачею відповідних матеріалів до органів прокуратури.

Зважаючи на попередні звернення Комітету до відомства щодо невиконання повною мірою функціональних обов‘язків керівництвом департаменту, не використання ним наданих прав,  члени Колегії ухвалили рішення надати до Міністерства подання щодо невідповідності займаній посаді директора Департаменту охорони праці та надзвичайних ситуацій з подальшою передачею відповідних матеріалів до органів прокуратури.

 

  Наст. >
 
Анонси подій
  • З 5 по 9 жовтня 2008 р. у м. Ялта відбудеться ІІІ Міжнародна науково-технічна конференція «Промислова безпека та охорона праці – 2008. Проблеми. Перспективи». Прочитати повністю...
Всі новини
Календар новин
 
« 04 Вер 2008 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Лічильники

HotLog

Rated by MyTOP
RSS 2.0
 

© 2005 "Держгірпромнагляд України"
Пiдтримка та дизайн: Андреєва Ю. В.
При використаннi матерiалiв посилання на Держгірпромнагляд України обовязкове.

Пресс-служба
Тел./факс:+380(044)248-74-36
Надіслати листа