Прес-служба Нормативна база Роз’яснення законодавства Пошук
 
Головна сторінка
Служба
Положення
Завдання
Керівництво
Структура
Планування роботи
Колегія
Історія створення
Вакантні посади
Діяльність Служби
Наглядова діяльність
Регуляторна діяльність
Громадська рада
Консультації з громадськістю
Доступ до публічної інформації
Звернення громадян
Запобігання проявам корупції
Міжнародна діяльність
Ринковий нагляд
Довідкова інформація
Адміністративні послуги
Методична допомога інспектору
Покажчик НПАОП (01.04.2013)
Реєстри
Звітні документи
Контактна інформація
Центральний апарат
Територіальні управління
Експертно-технічі центри
Телефонна "гаряча лінія"
Телефони довіри
Тематичні видання
 
 

Офіційне представництво Президента України

Верховна Рада України

Кабінет Міністрів України

 


Кращий працівник Держгірпрoмнагляду
Переглянути результати голосування.
 
     
 
Рекомендації та пропозиції Громадської ради при Держгірпромнагляді України Надрукувати Надіслати ел. поштою
17.12.09

Шановний Сергію Олександровичу!

За підсумками роботи в 2009 році Громадської ради при Держгірпромнагляді України, Президією ради узагальнені надіслані членами ради рекомендації та пропозиції, які направляємо на Ваш розгляд для можливого використання Комітетом при плануванні заходів на 2010 рік за такими напрямками:

1. Про заходи щодо підвищення рівня безпеки праці у вугільній промисловості України.

2. Адаптація Законодавства України із забезпечення безпечних умов охорони праці до Європейського.

3. Кадрове забезпечення та навчання працівників за напрямками роботи, пов’язаними із безпекою праці на виробництві.

Просимо розглянути.

З повагою

Голова громадської Ради
при Держгірпромнагляді України                                      Г. Басакін

Рекомендації та пропозиції Громадської ради при Держгірпромнагляді України стосовно проведення відповідних заходів Комітетом у 2010 році

1. Про заходи щодо підвищення рівня безпеки у вугільній промисловості України.

1.1 Просити Кабінет Міністрів України в найкоротші строки хід виконання Програми підвищення безпеки праці на вугільних шахтах згідно прийнятої Постанови Кабінету Міністрів України від 29.03.2006 р. №374 і вжити заходи з її подальшого фінансування.

1.2 Рекомендувати Міністерству вугільної промисловості України:

Доручити провідним галузевим проектним інститутам „Дондіпрошахт”, „Днепродіпрошахт”, „Луганськдіпрошахт” спільно у взаємодії з інститутами „МакНДІ”, „ДонВУГІ”, НДІГС „Респіратор”, ІГТМ НАН України та іншими докорінно переглянути концепцію розробки вугільних пластів шахт, небезпечних за газом та пилом, раптовими викидами вугілля та газу на глибинах 1000 м і більше та розробити типовий проект підготовки й відпрацьовування виїмкових полів з гарантованим забезпеченням безпечних і здорових умов праці в гірничих виробках.

Невідкладно розглянути питання про поліпшення медико-санітарного обслуговування працівників, зайнятих на роботах зі шкідливими і небезпечними умовами праці, своєчасному проведенні щорічних обов’язкових медичних оглядів трудящих, укомплектованою кожної шахти цеховими лікарями за рахунок внесення їхніх посад у штатний розклад підприємств або за договором з лікувально-профілактичними установами. Оснастити лікарські оздоровчі пункти шахт діагностичною апаратурою для контролю за станом здоров’я і забезпечити необхідними медикаментами. Забезпечити функціонування шахтних санатарієв-профілакторієв для проведення лікування диспансерних груп хворих.

Підготувати пропозиції щодо внесення змін до „Правил безпеки у вугільних шахтах вимоги щодо обов’язкового обладнання шахтах , небезпечних за газом , автоматизованими системами аерогазового контролю з керуючими функціями „чорної скриньки” та виключенням втручання в роботу таких систем.

Посилити державний та громадський контроль за роботою Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в частині проведення профілактичних заходів направлених на зменшення негативних та усунення небезпечних виробничих факторів, упередження аварій, нещасних випадків на виробництві та профзахворювань робітників.

Організувати та оприлюднити в найкоротші терміни „телефони довіри” при Держгірпромнагляді України та його територіальних управліннях з метою оперативного отримання інформації від працівників підприємств про наявні порушення законодавства в сфері промислової безпеки і охорони праці та відповідного реагування на звернення громадян.

Керівництву Держгірпромнагляду України включити в план заходів Комітету на 2010 рік розгляд у другому півріччі питання на засіданні Колегії „Травматизм на виробництві, проблеми приховування і розслідування за участю у засіданні Колегії представництв роботодавців, профспілок, Фондів соціального страхування від нещасних випадків та від тимчасової втрати працездатності.

2.  Адаптація законодавства України із забезпечення безпечних умов праці та охорони праці до європейського рівня.

2.1 звернутися до Кабінету Міністрів України та активізувати роботу на міжнародному рівні з укладанням угод, контрактів із зацікавленими Європейськими організаціями та партнерами в адаптації конкретних законодавчих і нормативно-правових актів України до Європейських стандартів в сфері охорони праці.

Держгірпромнагляду запропонувати відповідним Міністерствам і відомствам міжгалузевих і галузевих нормативно-правових актів з охорони праці, які варто адаптувати до Європейських стандартів.

Розробити перспективний план перегляду існуючої бази нормативно-правової документації.

Створити законодавчі основи проведення незалежних аудитів з охорони праці

Створити в Держгірпромнагляду відповідний підрозділ (можливо, навіть – постійно діючу) для уніфікації нормативної бази у сфері охорони праці, промислової безпеки та гірничого нагляду. До якої залучати фахівців з досвідом наглядової діяльності та практичної роботи в різних міжнародних Комісіях і Проектах.

Запровадити в експертно-технічних центрах (та інших суб’єктів господарювання, що провадять діяльність в галузі науково-технічних вишукувань та експертиз) України практику здійснення аудитів експертиз, а також виготовлення документації за методиками, що відповідають рекомендаціям законодавства країн Євросоюзу у сфері охорони праці, промислової безпеки та гірничого нагляду.

Ініціювати розроблення стандарту „Промислова безпека та охорона праці. Терміни та визначення.”, який повинен бути гармонізований з прийнятою в Європейському Союзі термінологією в сфері промислової безпеки та охорони праці.

Визначити правомірність та шляхи прямого застосування органами Держгірпромнагляду норм конвенцій МОП № 81 та № 129 в частині: право державного інспектора, без попереднього повідомлення і в будь-яку годину доби відвідувати підприємства, об’єкти, виробництва, фізичних осіб. Які відповідно до законодавства використовують найману працю, та проводити в присутності роботодавця або його представника перевірку додержання законодавства з питань, що належить до його компетенції.

Ввести в дію нормативно-правовий акт, щодо обов’язкової розробки суб’єктом господарювання декларації промислової безпеки з зазначенням ступеню ризику підприємства, яка повинна пройти експертизу та надана до територіального органу Держгірпромнагляду.

3. Кадрове забезпечення та навчання працівників за напрямками роботи. пов’язаних з безпекою праці на виробництві.

3.1 Держгірпромнагляду України розробити Комплексну програму роботи з кадрами на перспективу для чого:

3.2 Рекомендувати Міністерству науки та освіти України:

– запровадити професійну підготовку фахівців з охорони праці у вищих навчальних закладах;

– вжити заходів стосовно організації навчання в вищих технічних закладах за новою спеціальністю „Промислова безпека та охорона праці”, з присвоєнням кваліфікації – інженер з промислової безпеки та охорони праці;

– вжити заходів щодо запровадження, вивчення в вищих навчальних закладах на інженерних спеціальностях предмета „Промислова безпека та охорона праці” в обсязі не менше 120 годин;

– разом з відповідними Міністерствами та відомствами України розглянути питання щодо гарантованого розподілу молодих фахівців – випускників державних вузів та їхнього захисту на підприємствах цих Міністерств і відомств, на які вони будуть у плановому системному порядку спрямовані на роботу зі спеціальності після закінчення навчання.

3.3 Держгірпромнагляду у взаємодії з Міністерством науки і освіти України та Мінвуглепромом України в місті Донецьку, а по можливості і в таких великих містах, як Луганськ, Дніпропетровськ, Червоноград, Нововолинськ та інших організувати роботу інститутів (курсів) підвищення кваліфікації працівників вугільної промисловості із залученням вчених і фахівців галузевих науково-дослідних інститутів МакНДІ, Дон ВУГІ, НДІГС „Респіратор”, ІГМ ім. Федорова та ін. на базі спеціалізованих підприємств і установ, що мають відповідні дозволи та ліцензії на проведення навчання, підвищення кваліфікації, у тому числі, з питань промислової безпеки та охорони праці;

– при вищих технічних навчальних закладах (університетах, інститутах, академіях) з гірничим профілем підготовки фахівців створити госпрозрахункові навчальні центри з кваліфікованого підвищення кваліфікації з відривом від виробництва керівників і фахівців вугільних підприємств з промислової безпеки та охорони праці;

– відновити дозвільну систему для учбових закладів, які мають намір проводити підготовку робочих кадрів для виконання робіт підвищеної небезпеки;

– стимулювати учбові заклади, що здійснюють підготовку робочих кадрів для виконання робіт підвищеної небезпеки шляхом пільгових податків, з одночасним контролем за якістю спеціалістів з боку держави.

3.4Держгірпромнагляду України:

– встановити терміни і скласти графіки підготовки та перепідготовки посадових осіб, в першу чергу, органів державного нагляду (контролю) для організації та здійснення наглядової діяльності у рамках вимог законодавства Євросоюзу. Рекомендувати терміни підготовки та перепідготовки посадових осіб суб’єктів господарювання;

– розробити Методичні рекомендації щодо науково обґрунтованої необхідної кількості працівників сфери охорони праці для суб’єктів господарювання в залежності від виробничих чинників, а також необхідної кількості посадових осіб, що здійснюють державний нагляд у сфері охорони праці, промислової безпеки та гірничого нагляду за суб’єктами господарювання у галузях в залежності від чинників небезпеки з урахуванням рекомендацій Євросоюзу;

– вжити заходи щодо формування дієвого кадрового резерву на посади державних службовців, залучення до системи Держгірпромнагляду молодих кваліфікованих кадрів, зменшення кількості необґрунтованих та безпідставних звернень про продовження терміну перебування на державній службі, які досягли граничного віку;

– навчання державних інспекторів в ГНМЦ ДГПН за напрямками нагляду здійснювати окремими групами (за видом нагляду) та дотриманням встановлених термінів періодичності. Допуск до самостійної роботи державних інспекторів здійснювати тільки після проходження навчання та атестації в ГНМЦ ДГПН України;

– при здійсненні підвищення кваліфікації інспекторського складу вважати за доцільне проведення практичних занять на показових підприємствах в цьому відношенні з використанням 50% програмного часу на навчання.

3.5 Головному навчально-методичному центру Держгірпромнагляду розробити програми навчання та перевірки знань для посадових осіб (окремо – для органів державного нагляду (контролю), окремо – для керівників суб’єктів господарювання) у відповідності з рекомендаціями країн Євросоюзу щодо законодавства у сфері охорони праці, промислової безпеки та гірничого нагляду.

3.6 Навчання кадрів з питань охорони праці здійснювати через спеціальні професійні заклади з обов’язковим проходженням психофізіологічної експертизи працівників, які виконують роботи підвищеної небезпеки та осіб відповідальних за роботи підвищеної небезпеки. Для здійснення таких заходів необхідно внести зміни у деякі регуляторні нормативні акти і затвердити Порядок проведення психофізіологічної експертизи відповідно вимогам статті 5 розділу ІІ законодавства України про охорону праці та пункту 2.13 „Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій” затвердженого наказом Міністерства о

Голова Громадської ради
при Держгірпромнагляду України                      Басакін Г.М.

Секретар ради                                                         Білуха Ю.М.

  Наст. >
 
Соціальна реклама

Кращий працівник Держгірпромнагляду 2012
Переглянуть результати конкурсу
Малюнки переможців конкурсу Охорона праці очима дітей - 2012
Переглянуть результати конкурсу
Конкурс на кращий слоган

ОГОЛОШЕНО
Всеукраїнський конкурс «Кращий слоган з охорони праці» серед студентів професійно-технічних та вищих навчальних закладів

28 квітня – Всесвітній день охорони праці

Науково-практичний семінар

РЕКОМЕНДАЦИИ
V международной научно-технической конференции
«Промышленная безопасность и охрана труда-2012.
Проблемы. Перспективы»

Оперативна інформація


Всі новини

 HotLog

Rated by MyTOP

RSS 2.0
 

© 2010 "Держгірпромнагляд України"
При використаннi матерiалiв посилання на Держгірпромнагляд України обовязкове.