Прес-служба Нормативна база Роз’яснення законодавства Пошук
 
Головна сторінка
Служба
Положення
Завдання
Керівництво
Структура
Планування роботи
Колегія
Історія створення
Вакантні посади
Діяльність Служби
Наглядова діяльність
Регуляторна діяльність
Громадська рада
Консультації з громадськістю
Доступ до публічної інформації
Звернення громадян
Запобігання проявам корупції
Міжнародна діяльність
Ринковий нагляд
Довідкова інформація
Адміністративні послуги
Методична допомога інспектору
Покажчик НПАОП (01.04.2013)
Реєстри
Звітні документи
Контактна інформація
Центральний апарат
Територіальні управління
Експертно-технічі центри
Телефонна "гаряча лінія"
Телефони довіри
Тематичні видання
 
 

Офіційне представництво Президента України

Верховна Рада України

Кабінет Міністрів України

 


Кращий працівник Держгірпрoмнагляду
Переглянути результати голосування.
 
     
 
Вперше в Україні стартує глобальній проект Міжнародної організації праці з безпеки праці Надрукувати Надіслати ел. поштою
04.03.10

 З червня в Україні стартуватиме глобальний проект «Поліпшення стану безпеки та гігієни праці на робочих місцях шляхом забезпечення умов гідної праці» за фінансової підтримки Міжнародної організації праці (МОП). Про це йшлося на тристоронній нараді в Держгірпромнагляді, в якій взяли участь представники Комітету, МОП та керівництво Конфедерації роботодавців України  та Федерації профспілок України.

Основна мета проекту - розробити та впровадити Національний план дій з безпеки праці, реалізація якого в подальшому дозволить  підвищити рівень безпеки на виробництві та зменшити кількість нещасних випадків.  Ця програма стартує також ще у п’яти країнах світу.

На початку наради Голова Держгірпромнагляду Сергій Сторчак ознайомив іноземну делегацію зі структурою Комітету та його функціями. «Держгірпромнагляд постійно вдосконалює свою структуру та систему нагляду, а також законодавство з охорони праці відповідно до Європейських норм», - зазначив Сергій Сторчак. - Наразі ведеться робота з впровадження декларативного принципу нагляду, завдяки якому будуть лібералізовані стосунки з підприємцями. Також Комітет розробив пакет законодавчих змін, спрямованих на економічну зацікавленість роботодавця в інвестуванні коштів у безпеку праці. Зокрема, зміни передбачають впровадження диференційованого принципу внесків у Фонд соціального страхування – чим ліпший стан охорони праці на підприємстві, тим менший страховий внесок».

 

 

Ані Райз – головний спеціаліст МОП з питань безпеки та охорони праці – запевнила, що співпраця з Держгірпромнаглядом та українською стороною для Міжнародної організації праці дуже важлива. За даними МОП рівень травматизму в Україні один із самих високих в Європі. Так у країнах північного регіону (включно  Великобританію та Німеччину) у середньому стається 1,7 нещасних випадків на 100 тисяч працюючих. У Центральній Європі (включно Францію та Австрію) у середньому травмуються на виробництві 4 працівника зі 100 тисяч. На півдні та у країнах Середземномор'я у середньому на сто тисяч стається 5,1 нещасні випадки. У Східній Європі (включно Україну і Росію) у середньому стається 10,7 нещасних випадків на 100 тисяч працюючих. В Україні ця цифра дещо нижча за середню – 9,3 випадки на 100 тис. працюючих. Такі високі цифри у пострадянських країнах обумовлені, головним чином, небажанням власників інвестувати гроші в охорону праці.

  Роботодавці дуже часто розглядають тільки свої витрати на інвестиції у безпеку праці, забуваючи про другу цифру – втрати від нещасних випадків. Так, підрахували – у до кризовий період світовий приріст ВВП склав 4,3%, а втрати від аварій та нещасних випадків – 4%. Тобто, майже весь прибуток країн в глобальному розумінні нейтралізувався,   наголосила Ані Райз. Щоденна кількість загиблих у всьому світі на роботі еквівалентна загиблим у чотирьох авіакатастрофах. Тому, заявила Ані Райз, необхідно консолідувати сили усіх держав у запобіганні травматизму.

На нараді Виконавчий Віце-президент Конфедерації роботодавців України Олексій Мірошниченко підтримав позицію Держгірпромнагляду щодо впровадження декларативного методу нагляду. Заступник Голови Федерації профспілок України (ФПУ) Сергій Українець висловив готовність ФПУ допомагати впроваджувати принцип диференційних відрахувань у Фонд.

У ході зустрічі учасники обговорювали механізми втілення в Україні міжнародної програми. Проект включає три головні етапи:

Перший. Розробка та впровадження методології точного обліку кількості нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, а також методики оцінки економічних втрат роботодавців, які вони несуть у випадку не створення належних умов праці на підприємстві.

Другий. Розробка та впровадження Національного плану дій з питань безпеки та гігієни праці з урахуванням виявлених в країні слабких місць у системі охорони праці та промислової безпеки.

Третій. Підготовка в Україні фахівців з проведення тренінгів для інспекторів та роботодавців з ефективних механізмів забезпечення охорони праці та їх вигідності.

На нараді сторони домовилися створити тристоронню наглядову раду за участі МОП, Держгірпромнагляду та соціальних партнерів, яка буде координувати дії у впровадженні програми «Поліпшення стану безпеки та гігієни праці на робочих місцях шляхом забезпечення умов гідної праці».

Наприкінці зустрічі Держгірпромнагляд надав на розгляд представникам Міжнародної організації праці проект меморандуму, у якому викладено умови співпраці.

Делегація МОП перебувала у Києві до 4 березня. За цей час гості провели зустрічі з фахівцями Національного  науково-дослідницького інституту промислової безпеки та охорони праці, а також Головного навчально-методичного центру.

Інформаційний центр Держгірпромнагляду

  Наст. >
 
Соціальна реклама

Кращий працівник Держгірпромнагляду 2012
Переглянуть результати конкурсу
Малюнки переможців конкурсу Охорона праці очима дітей - 2012
Переглянуть результати конкурсу
Конкурс на кращий слоган

ОГОЛОШЕНО
Всеукраїнський конкурс «Кращий слоган з охорони праці» серед студентів професійно-технічних та вищих навчальних закладів

28 квітня – Всесвітній день охорони праці

Науково-практичний семінар

РЕКОМЕНДАЦИИ
V международной научно-технической конференции
«Промышленная безопасность и охрана труда-2012.
Проблемы. Перспективы»

Оперативна інформація


Всі новини

 HotLog

Rated by MyTOP

RSS 2.0
 

© 2010 "Держгірпромнагляд України"
При використаннi матерiалiв посилання на Держгірпромнагляд України обовязкове.