Прес-служба Нормативна база Роз’яснення законодавства Пошук
 
Головна сторінка
Служба
Положення
Завдання
Керівництво
Структура
Планування роботи
Колегія
Історія створення
Вакантні посади
Діяльність Служби
Наглядова діяльність
Регуляторна діяльність
Громадська рада
Консультації з громадськістю
Доступ до публічної інформації
Звернення громадян
Запобігання проявам корупції
Міжнародна діяльність
Ринковий нагляд
Довідкова інформація
Адміністративні послуги
Методична допомога інспектору
Покажчик НПАОП (01.04.2013)
Реєстри
Звітні документи
Контактна інформація
Центральний апарат
Територіальні управління
Експертно-технічі центри
Телефонна "гаряча лінія"
Телефони довіри
Тематичні видання
 
 

Офіційне представництво Президента України

Верховна Рада України

Кабінет Міністрів України

 


Кращий працівник Держгірпрoмнагляду
Переглянути результати голосування.
 
     
 
Довідка про роботу управління організації державного нагляду у вугільній промисловості у 2005 році Надрукувати Надіслати ел. поштою
18.01.06

Управління організації державного нагляду у вугільній промисловості складається з двох відділів – відділу з нагляду за провітрюванням та пилогазовим режимом і з відділу гірничого нагляду у вугільній промисловості. За штатним розписом було передбачено 9 працівників, укомплектовано (фактично) – 6.

Управління у своїй діяльності керується Законом України „Про охорону праці”, Гірничим Законом України, Правилами безпеки у вугільних шахтах, іншими нормативно правовими актами з питань промислової безпеки, наказами МНС України, наказами Голови Держгірпромнагляду МНС України, затвердженими планами роботи Держгірпромнагляду МНС України і управління, графіками цільових і комплексних обстежень підприємств та дорученнями органів державного управління.

Державний нагляд у вугільній промисловості здійснюють 395 державних інспекторів на 1416 підприємствах, в установах та організаціях галузі (1204 державної форми власності, 120 колективної і 92 приватних) із загальною кількістю 504,5 тис. працюючих.

Реалізація державної політики в сфері промислової безпеки та охорони праці на вугільних підприємствах України здійснюється 24 державними і 5 спеціалізованими інспекціями територіальних управлінь Держпромгірнагляду України у 6 областях: Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Луганській, Львівській та Кіровоградській. З метою підвищення рівня організації та удосконалення форм державного нагляду на підприємствах вугільної промисловості у складі територіальних управлінь по Донецькій, Луганській та Львівській областях створені відповідні гірничі округи.

У звітному періоді у порівнянні із попереднім роком державними гірничотехнічними інспекторами здійснено:

- оперативні обстеження підприємств галузі – 54851 проти 55533 (на 1,3% менше);

- виявлено порушень – 734,3 тис. проти 724,1 тис. (на 1,4 % більше);

- призупинено робіт/об’єктів – 44,3 тис. проти 40,6 тис. (на 9,1% більше);

- притягнуто до відповідальності працівників – 27,4 тис. проти 27,3 тис. (на 0,4% більше);

- оштрафовано 17,3 тис. проти 14,2 тис. (на 21,8% більше);

- сума штрафів – 1271,9 тис. грн. проти 1008,6 тис. грн. (на 26,1% більше).

Такі показники досягнуті при зменшенні у 2005 році фактичної чисельності гірничотехнічних інспекторів на 36 осіб (300 проти 336).

У звітному періоді завдяки удосконаленню структури управління, форм і методів державного нагляду у вугільній галузі вдалося знизити показники загального виробничого травматизму на 15.5% (7768 проти 9215 осіб), смертельного - на 21,5% (157 проти 200 осіб). Із 157 випадків із смертельними наслідками - 27 сталися внаслідок серцево-судинних захворювань, що склало 20,3 відсотки від усіх смертельних нещасних випадків на підземних роботах.

Коефіціент смертельного травматизму на 1 млн.видобутого вугілля за поточний рік склав 2,0 проти 2,5 у минулому році при зниженні видобутку вугілля на 2,2 млн.тонн.

У 2005 році на шахтах України сталося 22 аварії з груповими нещасними випадками, під час яких травмовано 88 осіб, з них 21 – смертельно, що складає 13,5 % від усіх потерпілих. Таким чином сталося на 8 аварій більше ніж у попередньому році (22 проти 14), але з меншими трагічними наслідками - у на 28 осіб менше, ніж у минулому році.

Управління бере участь у розробці державних програм поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища та контролю за їх виконанням, зокрема Програми підвищення безпеки праці на вугільних шахтах та комплексної Програми дегазації вугільних пластів, матеріалів на засідання Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, Ради національної безпеки і оборони України тощо, нормативно-правових актів з промислової безпеки та охорони праці. Працівниками управління здійснюється розгляд, аналіз та погодження стандартів, технічних умов та інших нормативно-правових актів. За ініціативою управління переглянуті, затверджені в установленому порядку і у 2005 році зареєстровані в Мін’юсті України Правила безпеки у вугільних шахтах.

Згідно з планами роботи управлінням забезпечена підготовка необхідних матеріалів для розгляду актуальних питань промислової безпеки на засіданнях колегії.

Управлінням здійснювалося:

щодобовий моніторинг /за звітами територіальних управлінь та відповідних інспекцій/ призупинок робіт, об’єктів, машин і механізмів на підприємствах вугільної промисловості та щотижневий аналіз стану провітрювання та пилогазового режиму вугільних шахт і призупинок з цих питань з вжиттям відповідних заходів;

- щодобовий аналіз наглядової діяльності /за звітами начальників державних гірничотехнічних інспекцій у вугільній промисловості/ згідно з окремим графіком;

- щотижневий, щомісячний, щоквартальний та річний аналіз виробничого травматизму у вугільній галузі і наглядової діяльності гірничотехнічних інспекцій /за звітами територіальних управлінь та гірничих округів/.

Працівники управління за затвердженими графіками організовували проведення 9 цільових і 19 комплексних перевірок стану промислової безпеки та охорони праці на вугільних підприємствах і взяли в них безпосередню участь. За їх результатами узагальнена інформація надсилалась до Мінпаливенерго з пропозиціями щодо вирішення проблемних питань.

Впродовж 2005 року тричі (квітень, серпень, грудень) за ініціативою управління вводиться локальний особливий режим на шахтах, небезпечних за газом метаном та вугільним пилом, а також на тих, що відпрацьовують пласти, схильні та небезпечні за раптовими викидами вугілля та газу метану (під час виникнення необхідності посилення державного гірничого нагляду).

З метою покращення організації наглядової діяльності, підвищення кваліфікації інспекторського складу управління організовує проведення навчання з залученням фахівців галузевих інститутів, юристів і керівників Комітету, а також стажування фахівців в центральному апараті Держпромгірнагляду.

Разом з Мінпаливенерго щотижнево проводяться селекторні наради, на яких заслуховуються та вирішуються проблемні питання промислової безпеки. Щомісячно фахівці управління беруть участь в засіданнях ПДК.

За ініціативою управління щоквартально проводиться моніторинг виконання умов погодження програм розвитку гірничих робіт на шахтах в поточному році.

Управління організує і контролює здійснення теруправліннями та гірничими округами державного нагляду за наявністю та відповідністю фактичним умовам виробництва планів ліквідації аварій на вугільних шахтах, а також за правильністю встановлення відповідних категорій небезпеки шахт з газу метану, віднесення їх до небезпечних з пилу, раптових викидів вугілля, породи та газу, гірничих ударів.

У листопаді 2005 року в м. Донецьк спільно з керівництвом Мінвуглепрому, ДП була проведена нарада з питань стану промислової безпеки та охорони праці на вугільних шахтах за 9 місяців 2005 року.

У 2-му півріччі за участю працівників управління розглянуті програми розвитку гірничих робіт на 2006 рік та умови їх узгодження.

За 2005 рік управлінням розглянуто 1453 листи та заяви від фізичних та юридичних осіб, підготовлено та надіслано адресатам 1176 відповідей та роз’яснень. Розглянуто 38 скарг, звернень громадян та запитів народних депутатів України.

Управління тісно співпрацює з представниками Мінпраці США відповідно до реалізації спільного проекту „Шахтна безпека в Україні”.

У минулому році започатковано співробітництва між Держгірпромнаглядом МНС України з Головним управлінням промислової безпеки Китайської Народної Республіки в галузі безпечного ведення робіт та підвищення рівня промислової безпеки на вугледобувних підприємствах Китаю. 23 вересня цього року в МНС України відбулася зустріч української делегації з представниками державного управління промислової безпеки Китайської Народної Республіки. Сторонами підписаний протокол про наміри.

Працівники управління постійно готують інформаційні матеріали до статей, прес-релізи до галузевих та загальнодержавних ЗМІ.

Для визначення пріоритетних напрямків своєї діяльності управління проводить постійний аналіз виробничого травматизму та аварійності на підприємствах галузі.

Управління визначило основні пріоритети наглядової діяльності у вугільній промисловості були і залишаються:

- попередження вибухів газу та вугільного пилу через посилення нагляду за дотриманням вимог стану провітрювання та пилогазового режиму;

- впровадження широкомасштабної комплексної дегазації вугільних пластів;

- нагляд за безпечною експлуатацією стаціонарного обладнання, в першу чергу, підйомних комплексів та вентиляторів головного провітрювання;

- нагляд за станом протипожежного та протиаварійного захисту вугільних шахт;

- нагляд за безпечною експлуатацією підземного транспорту;

- ефективне функціонування системи управління охороною праці і нарядної системи.

Першочерговим завданням у досягненні безаварійної роботи і зниження рівня виробничого травматизму на вугільних шахтах управління вважає дегазацію вугільних родовищ.

Управління організації державного нагляду у вугільній промисловості продовжує роботу з удосконалення форм і методів контролю з метою посилення державного нагляду за станом охорони праці на підприємствах галузі.

Начальник управління організації
державного нагляду у вугільній промисловості
Г. Суслов

< Попер.   Наст. >
 
Соціальна реклама

Кращий працівник Держгірпромнагляду 2012
Переглянуть результати конкурсу
Малюнки переможців конкурсу Охорона праці очима дітей - 2012
Переглянуть результати конкурсу
Конкурс на кращий слоган

ОГОЛОШЕНО
Всеукраїнський конкурс «Кращий слоган з охорони праці» серед студентів професійно-технічних та вищих навчальних закладів

28 квітня – Всесвітній день охорони праці

Науково-практичний семінар

РЕКОМЕНДАЦИИ
V международной научно-технической конференции
«Промышленная безопасность и охрана труда-2012.
Проблемы. Перспективы»

Оперативна інформація


Всі новини

 HotLog

Rated by MyTOP

RSS 2.0
 

© 2010 "Держгірпромнагляд України"
При використаннi матерiалiв посилання на Держгірпромнагляд України обовязкове.