Прес-служба Нормативна база Роз’яснення законодавства Пошук
 
Головна сторінка
Служба
Положення
Завдання
Керівництво
Структура
Планування роботи
Колегія
Історія створення
Вакантні посади
Діяльність Служби
Наглядова діяльність
Регуляторна діяльність
Громадська рада
Консультації з громадськістю
Доступ до публічної інформації
Звернення громадян
Запобігання проявам корупції
Міжнародна діяльність
Ринковий нагляд
Довідкова інформація
Адміністративні послуги
Методична допомога інспектору
Покажчик НПАОП (01.04.2013)
Реєстри
Звітні документи
Контактна інформація
Центральний апарат
Територіальні управління
Експертно-технічі центри
Телефонна "гаряча лінія"
Телефони довіри
Тематичні видання
 
 

Офіційне представництво Президента України

Верховна Рада України

Кабінет Міністрів України

 


Кращий працівник Держгірпрoмнагляду
Переглянути результати голосування.
 
     
 
Латвія Надрукувати Надіслати ел. поштою
10.08.11

 Латвія

Латвія як одна з країн Балтії, яка входила до складу СРСР до 1991 року, але яка вже в травні 2004 року стала членом Європейського Союзу, цікава для України своїм досвідом проведення реформ у всіх галузях економіки, зокрема у сфері охорони праці та промислової безпеки.

Удосконалення системи охорони праці інтенсивно відбувається в останні роки шляхом розробки нових нормативних актів, інформування соціальних партнерів (роботодавців і працівників) та громадськості в питаннях охорони праці, вдосконалення тристоронньої співпраці із соціальними партнерами, здійснення підйому продуктивності та ефективності роботи Державної інспекції праці та співробітництва з країнами-членами ЄС у рамках різних проектів.

Юридичною основою системи охорони праці служить прийнятий 20 червня 2001 Закон «Про охорону праці», який набув чинності з 1 січня 2002 року, замінивши Закон «Про охорону праці» від 4 травня 1993 року.

Закон «Про охорону праці», а тим самим і вся система охорони праці, базується на "принципі запобігання шкоди" (створення безпечних та нешкідливих для здоров'я умов виробничого середовища, оцінка та запобігання ризику виробничого середовища, пристосування робочих місць для інвалідів тощо).

Законом «Про охорону праці» визначена структура системи управління охороною праці в Латвії, встановлені обов'язки та права робітників, порядок проведення інструктажу з охорони праці та навчання у сфері охорони праці на підприємствах, порядок здійснення внутрішнього нагляду за робочим середовищем, розслідування та обліку нещасних випадків на роботі тощо.

Питання охорони праці також регламентуються Законом про пожежну безпеку та ліквідацію пожеж, Законом про технічний нагляд небезпечного обладнання, Законом про хімічні речовини та хімічні продукти, Законом про трудові спори і Законом про обов'язкове державне страхування від нещасних випадків і профзахворювань.

З метою створення безпечних умов праці та захисту робітників, профілактики нещасних випадків, залежно від специфіки комерційної діяльності підприємства, особливостей ведення роботи та факторів ризику, створено та діє низка правових актів у різних сферах.

Кабінетом Міністрів Латвії прийнято більше 20 Правил з охорони праці, зокрема:

«Вимоги до охорони праці на робочих місцях»,

«Порядок здійснення внутрішнього нагляду за робочим середовищем», «Правила про навчання з питань охорони праці»,

«Порядок розслідування і обліку нещасних випадків на роботі», «Вимоги охорони праці при роботі з дисплеєм»,

«Порядок проведення обов'язкової перевірки здоров'я».

Завдання правових актів – забезпечити правові засади всіх соціальних, економічних, технічних, лікарсько-профілактичних та організаційних заходів, що проводяться в масштабах країни і на кожному підприємстві.

Особливе значення в сприянні впровадженню нормативних актів з охорони праці та розуміння цих питань відіграє узгоджена, координована і ефективна діяльність залучених в систему охорони праці інституцій, консультації з роботодавцями та працівниками, а також поінформованість суспільства в питаннях охорони праці.

У діяльність системи охорони праці залучено багато інституцій, що знаходяться у сфері управління Міністерства добробуту. Головною інституцією, що здійснює нагляд і контроль системи охорони праці, є Державна інспекція праці .

Міністерство тісно співпрацює з Конфедерацією роботодавців Латвії (КРЛ) і Союзом вільних профспілок Латвії (СВПЛ). При розробці нових законодавчих актів у сфері охорони праці соціальні партнери залучаються до участі на самій початковій стадії розробки законопроекту, тим самим їм надається можливість висловити свою думку.

Під контроль Державної інспекції праці підпадають: підприємці, державні та муніципальні органи влади, релігійні та неурядові організації, небезпечне обладнання та його власники, роботодавці тощо.

Державна інспекція праці складається з центрального апарату, який здійснює загальне керівництво структурою, а також 7 регіональних підрозділів:

1. Курземе (Kurzeme) регіональна інспекція, яка здійснює нагляд за районами Saldus, Kuldiga, Talsi, Ventspils, Liepaja. Центр округу знаходиться в м. Лієпайа (Liepaja).

2. Земгалє (Zemgale) регіональна інспекція, яка здійснює нагляд за районами Bauska, Jelgava, Dobele, Takums. Центр округу знаходиться в м. Єльгава (Jelgava).

3. Південна регіональна інспекція, яка здійснює нагляд за районами Ogre, Aizkraukle, Jekabpils. Центр округу знаходиться в м. Огре (Ogre).

4. Північна регіональна інспекція, яка здійснює нагляд за районами Limbazi, Valmiera, Valka, Cesis. Центр округу знаходиться в м. Вальмієра (Valmiera).

5. Східна регіональна інспекція, яка здійснює нагляд за районами Balvi, Aluksne, Madona, Gulbene. Центр округу знаходиться в м. Гульбене (Gulbene).

6. Латгалє (Latgale) регіональна інспекція, яка здійснює нагляд за районами Rezekne, Ludza, Preili, Kraslava, Daugavpils. Центр округу знаходиться в м. Даугавпілс (Daugavpils).

7. Рига (Riga) регіональна інспекція, яка здійснює нагляд за районами Riga та містами Riga і Jurmala. Центр округу знаходиться в м. Рига (Riga).

Регіональні інспекції праці


Головні напрями діяльності Державної інспекції праці: трудові відносини; охорона праці (професійне здоров'я та безпека), нагляд за промисловим обладнанням.

Основні функції:

- контроль за обладнанням на робочих місцях, за використанням засобів індивідуального та колективного захисту, небезпечних та шкідливих речовин, а також за відповідністю технологічного процесу нормам чинного законодавства;

- контроль за виконанням зобов'язань роботодавцями та працівниками відповідно до підписаних контрактів;

- законодавче регулювання трудових відносин у сфері захисту праці, розслідування нещасних випадків на виробництві, участь у розслідуваннях випадків професійних захворювань;

- реєстрація небезпечного обладнання, видача дозволів на його використання, розслідування нещасних випадків, які трапилися з цим обладнанням.

Під наглядом Інспекції знаходиться близько 135 тис. підприємств, на яких працює близько 968 тис. працівників.

Особливе місце в комплексі превентивних заходів займає організація навчання з питань охорони праці та інструктування. Навчання з охорони праці регламентуються Правилами Кабінету Міністрів «Правила навчання питанням охорони праці».

Суттєво новим кроком в забезпеченні потоку інформації з охорони праці і доступності її актуальності стало створення в Державній інспекції праці контактного пункту Європейського агенства з безпеки та охорони праці на робочих місцях (EU-OSHA) (http://www.osha.lv ).

За матеріалами, отриманими від Міністерства закордонних справ України,
та даними офіційного веб-сайту Державної інспекції праці Латвії

  Наст. >
 
Соціальна реклама

Кращий працівник Держгірпромнагляду 2012
Переглянуть результати конкурсу
Малюнки переможців конкурсу Охорона праці очима дітей - 2012
Переглянуть результати конкурсу
Конкурс на кращий слоган

ОГОЛОШЕНО
Всеукраїнський конкурс «Кращий слоган з охорони праці» серед студентів професійно-технічних та вищих навчальних закладів

28 квітня – Всесвітній день охорони праці

Науково-практичний семінар

РЕКОМЕНДАЦИИ
V международной научно-технической конференции
«Промышленная безопасность и охрана труда-2012.
Проблемы. Перспективы»

Оперативна інформація


Всі новини
  • 15.05.13
    Держгірпромнагляд привітав соціальних партнерів з нагоди 95-річчя техінспекції праці профспілок
  • 14.05.13
    На Чернігівщині теруправління Держгірпромнагляду підписало угоду з інспекцією Держенергонагляду
  • 14.05.13
    Держгірпромнагляд проводить розслідування трагедії на шосткинському казенному заводі «Імпульс»
  • 14.05.13
    Графіки виробничого травматизму за 4 місяці
  • 08.05.13
    Держгірпромнагляд вшанував ветеранів
  • 08.05.13
    Підписано двосторонню угоду про співпрацю між Хмельницьким теруправлінням та міською радою
  • 08.05.13
    Привітання Голови Держгірпромнагляду Олександра Хохотви з нагоди Дня Перемоги
  • 07.05.13
    Олександр Хохотва перевірив готовність Центру шахтної безпеки в Луганську
  • 07.05.13
    Відбулося засідання редакційної колегії журналу “Охорона праці”
  • 30.04.13
    Привітання Голови Держгірпромнагляду з Великоднем
  • 30.04.13
    На Київщині підписано Угоду з наглядовцями наземного транспорту
  • 30.04.13
    На Одещині підписано угоду з роботодавцями
  • 30.04.13
    До Дня охорони праці вшановано пам'ять загиблих на виробництві та завершено дитячий конкурс
  • 30.04.13
    Обговорено вимоги безпечної експлуатації атракціонної техніки

 HotLog

Rated by MyTOP

RSS 2.0
 

© 2010 "Держгірпромнагляд України"
При використаннi матерiалiв посилання на Держгірпромнагляд України обовязкове.