Прес-служба Нормативна база Роз’яснення законодавства Пошук
 
Головна сторінка
Служба
Положення
Завдання
Керівництво
Структура
Планування роботи
Колегія
Історія створення
Вакантні посади
Діяльність Служби
Наглядова діяльність
Регуляторна діяльність
Громадська рада
Консультації з громадськістю
Доступ до публічної інформації
Звернення громадян
Запобігання проявам корупції
Міжнародна діяльність
Ринковий нагляд
Довідкова інформація
Адміністративні послуги
Методична допомога інспектору
Покажчик НПАОП (01.04.2013)
Реєстри
Звітні документи
Контактна інформація
Центральний апарат
Територіальні управління
Експертно-технічі центри
Телефонна "гаряча лінія"
Телефони довіри
Тематичні видання
 
 

Офіційне представництво Президента України

Верховна Рада України

Кабінет Міністрів України

 


Кращий працівник Держгірпрoмнагляду
Переглянути результати голосування.
 
     
 
Стан промислової безпеки на об’єктах нафтогазового комплексу Надрукувати Надіслати ел. поштою
20.02.06

Реалізація державної політики у сфері промислової безпеки та охорони праці на 200 установках комплексної підготовки нафти та газу, 43 тис. км магістральних трубопровідних систем, 13 підземних сховищах газу, 1374 газо-розподільчих станціях, 230 тис. км газопроводів систем газопостачання населених пунктів та понад 70 тис. систем газопостачання промислових підприємств здійснюється 6 спеціалізованими (у тому числі 4 – міжрегіональними) та 23 регіональними міжгалузевими державними інспекціями.

Державний нагляд здійснюють 102 державних інспектори (за штатом - 133).

За оперативними даними, проведено 150 комплексних, 1848 цільових та 15327 оперативних обстежень виробництв нафтогазового комплексу. Призупинено експлуатацію близько 13387 одиниць обладнання. Накладено 5647 штрафів на працівників на суму 418,64 тис. грн.

Упродовж 2005 року перевірено роботу Закарпатського, Волинського, Сумського, Харківського та Карпатського ЕТЦ зі здійснення експертної діяльності на виробництвах нафтогазового комплексу. Перевірено роботу Хмельницької інспекції державного нагляду ВПН, Волинської інспекції державного нагляду в промисловості та Південної міжрегіональної інспекції зі здійснення державного нагляду на виробництвах нафтогазового комплексу.

У 2005 році смертельно травмовано 6 (проти 12 за минулий рік) працівників, у тому числі внаслідок ДТП – 2, вибуху газоповітряної суміші - 1, вибуху кисневого балону - 3.

Основними причинами нещасних випадків були:

  • порушення потерпілими вимог правил дорожнього руху;
  • порушення вимог безпеки під час експлуатації систем газопостачання та виконання будівельно-монтажних робіт;
  • відсутність належного контролю з боку посадових осіб за безпекою виробництва.

На об’єктах нафтогазового комплексу мали місце 11 аварійних ситуацій у тому числі 10 - на магістральних газопроводах, 1 - на магістральному нафтопроводі. Аварії виникли внаслідок незадовільного технічного стану лінійної частини, несвоєчасного виконання діагностичних та ремонтних робіт, грубих порушень вимог безпеки при виконанні земляних робіт в охоронних зонах

Стан промислової безпеки.

На виснажених газових та нафтових родовищах застосовуються недосконалі технології підготовки газу до далекого транспортування, що призводить до подачі некондиційного газу в газотранспортну систему та створює передумови виникнення аварійних ситуацій. Факельні системи більшості нафтових та газових промислів не відповідають вимогам безпеки. Не застосовуються сучасні технології моніторингу трубопровідних систем промислового та міжпромислового збору нафти і газу, які фактично експлуатуються на повне фізичне зношення, до виникнення наскрізних дефектів та аварійних ситуацій.

Знижується рівень надійності та безпеки газотранспортної системи. Незадовільне здійснення оцінки технічного стану магістральних газопроводів та несвоєчасна ліквідація дефектів, несумісних з їх безпекою, призводить до аварій. На магістральних газопроводах України було 183 грубих порушення охоронних зон, що створює загрозу безпечній життєдіяльності населення на прилеглих територіях. Мають місце факти недотримання нормативного режиму одоризації газу, що унеможливлює виявлення витоків газу з систем газопостачання населених пунктів та створює потенційну загрозу безпечній життєдіяльності населення.

Проведена робота.

Здійснено комплексну перевірку та на колегії Комітету розглянуто питання «Про стан промислової безпеки експортних магістральних газопроводів УМГ „Черкаситрансгаз”.

Здійснені вибіркові перевірки достовірності результатів ідентифікації об”єктів підвищеної небезпеки виробництв нафтогазового комплексу.

Здійснені цільові перевірки дотримання оптимального режиму одоризації газу на ГРС та готовності аварійно-диспетчерських служб СПГГ до запобігання та ліквідації аварійних ситуацій на системах газопостачання;

Проведено комплексні перевірки стану безпеки підземних сховищ газу Західного регіону та Качанівського газопереробного заводу.

Опрацьовано остаточну редакцію «Правил безпеки систем газопостачання України», «Правил безпеки магістральних нафтопроводів» та «Методику обстеження газорозподільчих станцій магістральних газопроводів».

Проведено семінар з питань підвищення ефективності державного нагляду на виробництвах нафтогазового комплексу та спільно з НАК „Нафтогаз України” проведено семінар-нараду з промислової безпеки виробництв нафтогазового комплексу України.

Основними пріоритетами наглядової діяльності в енергетиці на 2006 рік залишаються нагляд за:

  • приведенням до нормативних показників промислової безпеки установок комплексної підготовки нафти і систем міжпромислового та промислового збору нафти і газу;
  • приведенням факельних господарств нафтових та газових промислів у відповідність вимогам безпеки;
  • станом безпеки газопроводів усіх класів (у першу чергу з вичерпаним амортизаційним терміном) та своєчасним виявленням і ліквідацією дефектів, несумісних з їх безпекою;
  • станом безпеки охоронних зон магістральних трубопроводів.
< Попер.
 
Соціальна реклама

Кращий працівник Держгірпромнагляду 2012
Переглянуть результати конкурсу
Малюнки переможців конкурсу Охорона праці очима дітей - 2012
Переглянуть результати конкурсу
Конкурс на кращий слоган

ОГОЛОШЕНО
Всеукраїнський конкурс «Кращий слоган з охорони праці» серед студентів професійно-технічних та вищих навчальних закладів

28 квітня – Всесвітній день охорони праці

Науково-практичний семінар

РЕКОМЕНДАЦИИ
V международной научно-технической конференции
«Промышленная безопасность и охрана труда-2012.
Проблемы. Перспективы»

Оперативна інформація


Всі новини

 HotLog

Rated by MyTOP

RSS 2.0
 

© 2010 "Держгірпромнагляд України"
При використаннi матерiалiв посилання на Держгірпромнагляд України обовязкове.