Прес-служба Нормативна база Роз’яснення законодавства Пошук
 
Головна сторінка
Служба
Положення
Завдання
Керівництво
Структура
Планування роботи
Колегія
Історія створення
Вакантні посади
Діяльність Служби
Наглядова діяльність
Регуляторна діяльність
Громадська рада
Консультації з громадськістю
Доступ до публічної інформації
Звернення громадян
Запобігання проявам корупції
Міжнародна діяльність
Ринковий нагляд
Довідкова інформація
Адміністративні послуги
Методична допомога інспектору
Покажчик НПАОП (01.04.2013)
Реєстри
Звітні документи
Контактна інформація
Центральний апарат
Територіальні управління
Експертно-технічі центри
Телефонна "гаряча лінія"
Телефони довіри
Тематичні видання
 
 

Офіційне представництво Президента України

Верховна Рада України

Кабінет Міністрів України

 


Кращий працівник Держгірпрoмнагляду
Переглянути результати голосування.
 
     
 
Щодо організації навчального процесу з питань охорони праці Надрукувати Надіслати ел. поштою
13.12.11

Навчання з питань охорони праці здійснюється згідно з Типовим положенням про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженим наказом Держнаглядохоронпраці України від 26.01.2005 №15, зареєстрованим в Мін’юсті України 15.02.2005 за № 231/10511 (далі – Типове положення).

1. Відповідно до пункту 3.4 Типового положення навчання з питань охорони праці в частині організації навчального процесу (матеріально-технічне забезпечення, формування навчальних груп, розробка навчально-тематичних планів і програм, форм навчальної документації та порядок їх ведення тощо) здійснюється відповідно до вимог чинного законодавства.

Такі вимоги визначені у законах України, постановах Кабінету Міністрів України, спільних наказах Мінпраці України та Міністерства освіти України.

Це Закони України «Про освіту», «Про професійно-технічну освіту», постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про професійно-технічний заклад», «Про ліцензування освітніх послуг», а також: спільні накази Мінпраці України та МОН України:

- від 30.05.2006 № 419 «Про затвердження Положення про організацію навчально-виробничого процесу в професійно-технічних навчальних закладах»;

- від 20.05.1993 № 148/32 «Про затвердження Типового положення про навчально-курсовий комбінат (центр, пункт) професійного навчання робітників»;

- від 26.03.2001 № 127/151 із змінами від 03.03.2008 № 92/147 «Про затвердження Положення про професійне навчання кадрів на виробництві»;

- від 27.12.2006 № 500/861 «Про затвердження Положення про організацію навчально-виробничого процесу на виробництві»;

- від 31.12. 98 № 201/469 «Про затвердження Положення про порядок кваліфікаційної атестації та присвоєння кваліфікації особам, які здобувають професійно-технічну освіту».

Вимоги пункту 2.3 Типового положення стосуються вивчення основ охорони праці у навчальних закладах і під час професійного навчання працівників на підприємстві.

Обсяг предмета «Охорона праці» під час професійної підготовки працівників для виконання робіт, які не належать до переліку робіт

з підвищеною небезпекою, складає не менше 10 годин, а під час перепідготовки та підвищення кваліфікації – не менше 8 годин.

Вимоги до педагогічних кадрів, які здійснюють професійне навчання на підприємствах, визначені у Положенні про професійне навчання кадрів на виробництві, затвердженому спільним наказом Мінпраці України та МОН України від 26.03.2001 № 127/151.

2. У разі проведення спеціального навчання з питань охорони праці іншим суб’єктом господарювання, який в установленому Типовим положенням порядку проводить відповідне навчання, перевірка знань працівників проводиться комісією підприємства.

Участь представника центрального органу виконавчої влади з нагляду за охороною праці або його територіального управління у складі комісії обов’язкова лише під час первинної перевірки знань з питань охорони праці в працівників, які залучаються до виконання робіт підвищеної небезпеки. У подальшому, під час проходження працівником щорічного спеціального навчання з таких робіт на підприємстві, участь представника Держгірпромнагляду в перевірці знань не обов’язкова.

У разі неможливості створити таку комісію на підприємстві перевірка знань проводиться комісією спорідненого підприємства або територіального управління Держгірпромнагляду.

3. Відповідно до пункту 3.9. Типового положення перевірка знань працівників з питань охорони праці проводиться за нормативно-правовими актами з охорони праці, додержання яких входить до їхніх функціональних обов’язків.

Згідно з пунктом 3.2 Типового положення на підприємствах на його основі з урахуванням специфіки виробництва та вимог нормативно-правових актів з охорони праці, розробляються і затверджуються відповідні положення підприємств про навчання з питань охорони праці, а також

формуються плани-графіки проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці, з якими мають бути ознайомлені працівники.

У положенні підприємства має бути зазначено, за якими навчальними програмами і в якому обсязі працівники повинні пройти навчання з питань охорони праці.

Вимоги пункту 3.9. Типового положення стосуються перевірки знань з питань охорони праці за нормативно - правовими актами з охорони праці, до яких відносяться і Правила з охорони праці та безпечної експлуатації об’єктів, додержання вимог яких входить до функціональних обов’язків працівників.

4. Порядок спеціального навчання і перевірки знань з питань охорони праці посадових осіб і працівників, зайнятих на роботах підвищеної небезпеки, визначено у розділі 4 Типового положення.

У разі здійснення професійної підготовки, перепідготовки та

підвищення кваліфікації безпосередньо на підприємстві спеціальне навчання з питань охорони праці є складовою зазначеної професійної підготовки.

Спеціальних вимог до викладачів, які проводять спеціальне навчання з питань охорони праці, не має.

Вимоги щодо навчальних програм, викладацького складу та матеріально-технічного забезпечення, форм навчальної документації та порядку їх ведення для здійснення навчання на підприємстві, визначені відповідно у розділі 2 «Управління системою професійного навчання кадрів на виробництві» (пункт 2.1), розділі 4 «Педагогічні кадри», розділі 5 «Навчально-виробнича база» та у розділі 6 «Планування та облік навчальної роботи» Положення про організацію навчально-виробничого процесу на виробництві, затвердженого спільним наказом МОН і Мінпраці від 26.03.2001 № 127/151, а також містяться у Положенні про організацію навчально-виробничого на виробництві, затвердженого спільним наказом Мінпраці та МОН від 27.12.2006 № 500/861.

Викладачі та фахівці, які залучаються до навчання та перевірки знань з питань охорони праці, мають пройти відповідне навчання у порядку, передбаченому Типовим положенням.

Заступник Голови                                    С.В. Дунас

< Попер.   Наст. >
 
Соціальна реклама

Кращий працівник Держгірпромнагляду 2012
Переглянуть результати конкурсу
Малюнки переможців конкурсу Охорона праці очима дітей - 2012
Переглянуть результати конкурсу
Конкурс на кращий слоган

ОГОЛОШЕНО
Всеукраїнський конкурс «Кращий слоган з охорони праці» серед студентів професійно-технічних та вищих навчальних закладів

28 квітня – Всесвітній день охорони праці

Науково-практичний семінар

РЕКОМЕНДАЦИИ
V международной научно-технической конференции
«Промышленная безопасность и охрана труда-2012.
Проблемы. Перспективы»

Оперативна інформація


Всі новини

 HotLog

Rated by MyTOP

RSS 2.0
 

© 2010 "Держгірпромнагляд України"
При використаннi матерiалiв посилання на Держгірпромнагляд України обовязкове.