Прес-служба Нормативна база Роз’яснення законодавства Пошук
 
Головна сторінка
Служба
Положення
Завдання
Керівництво
Структура
Планування роботи
Колегія
Історія створення
Вакантні посади
Діяльність Служби
Наглядова діяльність
Регуляторна діяльність
Громадська рада
Консультації з громадськістю
Доступ до публічної інформації
Звернення громадян
Запобігання проявам корупції
Міжнародна діяльність
Ринковий нагляд
Довідкова інформація
Адміністративні послуги
Методична допомога інспектору
Покажчик НПАОП (01.04.2013)
Реєстри
Звітні документи
Контактна інформація
Центральний апарат
Територіальні управління
Експертно-технічі центри
Телефонна "гаряча лінія"
Телефони довіри
Тематичні видання
 
 

Офіційне представництво Президента України

Верховна Рада України

Кабінет Міністрів України

 


Кращий працівник Держгірпрoмнагляду
Переглянути результати голосування.
 
     
 
Стан безпеки праці в агропромисловому комплексі Надрукувати Надіслати ел. поштою
20.02.06

Реалізація державної політики в сфері промислової безпеки та охорони праці на 100 тис. підприємств АПК із загальною кількістю працюючих 4,5 млн. осіб здійснюється 226 державними інспекторами.

У 2005 році Держпромгірнагляд разом з іншими органами нагляду провів цільові перевірки підприємств у ході підготовки до проведення напружених сезонних робіт (весняно-польових, збирання урожаю; підприємств з переробки та зберігання зерна - перед заготівлею зерна; цукрозаводів - перед сезоном переробки цукросировини), підприємств Академії аграрних наук, цільові перевірки щодо безпеки виконання охоронних робіт, що дало змогу максимально усунути виявлені недоліки з охорони праці в період підготовки до виконання таких робіт та їх проведення, і таким чином сприяло запобіганню випадків травмування.

Використовується практика проведення комплексних обстежень підприємств районів, у яких допущено зростання травматизму, з наступним розглядом матеріалів таких обстежень на розширених нарадах, висвітлення характерних порушень вимог безпеки праці в засобах масової інформації.

Особливу увагу приділялось організації безпечного виконання зернозбиральних робіт на сільськогосподарських підприємствах. Організовувались мобільні групи швидкого реагування, до перевірок залучались інспектори інших видів нагляду, представники райдержадміністрацій, інспектори Держтехнагляду.

Державними інспекторами з нагляду в АПК у 2005 році оперативно перевірено 19,8 тис. підприємств. Під час перевірок призупинялася робота понад 42 тис. об’єктів, які загрожували травмуванням. За допущені грубі порушення вимог нормативно-правових актів з охорони праці 10,4 тис. працівників притягнуто до адміністративної відповідальності.

Впродовж другого кварталу 2005 року було проведено перевірки Мінагрополітики Автономної Республіки Крим, головних управлінь сільського господарства та продовольства облдержадміністрацій щодо здійснення ними контролю за організацією безпечного ведення робіт на сільськогосподарських підприємствах. Узагальнені матеріали за результатами проведених цільових перевірок надсилалися для вжиття заходів до Мінагрополітики.

Узято участь у приймальних випробуваннях та постановці на виробництво 39 технічних засобів, у тому числі трактор малогабаритний «Мотор Січ МГТ – 0.2», сівалка зернова СЗТ-5,4 та жниварка ЖАР-4 навісна для комбайнів тощо, які відповідають найкращим зарубіжним аналогам, що в перспективі буде сприяти профілактиці травматизму.

Протягом 2005 року на підприємствах агропромислового комплексу загинуло 236 працівників, що на 29 менше ніж за минулий рік.

Разом із тим допущено зростання рівня травматизму зі смертельними наслідками на підприємствах агропромислового комплексу в Сумській - на 9 осіб, Кіровоградській - на 5, Полтавській - на 4, Київській та Тернопільській - на 3, на підприємствах Державного департаменту лісового господарства - на 12 та Академії аграрних наук - на 2.

Найбільш травмонебезпечними залишаються такі категорії працівників, як:

  • механізатори (62 нещасних випадки), в основному внаслідок наїздів транспортних засобів, перекидання техніки, захоплення рухомими елементами;
  • водії автомобілів (24), в основному внаслідок ДТП;
  • сторожі та охоронники (17), в основному внаслідок термічних опіків та отруєння чадним газом, а також убивств зловмисниками.

Порівняно з минулим роком найбільше підвищився рівень травматизму із смертельними наслідками через:

  • недосконалість, невідповідність вимогам безпеки технологічного процесу від 1,4% до 5,4%;
  • залучення до роботи працівників не за спеціальністю (професією) від 0,0% до 2,3%.

Пріоритетним напрямком нагляду на підприємствах АПК на 2006 рік залишаються заходи щодо запобігання травмам серед механізаторів, сторожів (охоронників).

< Попер.
 
Соціальна реклама

Кращий працівник Держгірпромнагляду 2012
Переглянуть результати конкурсу
Малюнки переможців конкурсу Охорона праці очима дітей - 2012
Переглянуть результати конкурсу
Конкурс на кращий слоган

ОГОЛОШЕНО
Всеукраїнський конкурс «Кращий слоган з охорони праці» серед студентів професійно-технічних та вищих навчальних закладів

28 квітня – Всесвітній день охорони праці

Науково-практичний семінар

РЕКОМЕНДАЦИИ
V международной научно-технической конференции
«Промышленная безопасность и охрана труда-2012.
Проблемы. Перспективы»

Оперативна інформація


Всі новини

 HotLog

Rated by MyTOP

RSS 2.0
 

© 2010 "Держгірпромнагляд України"
При використаннi матерiалiв посилання на Держгірпромнагляд України обовязкове.