Прес-служба Нормативна база Роз’яснення законодавства Пошук
 
Головна сторінка
Служба
Положення
Завдання
Керівництво
Структура
Планування роботи
Колегія
Історія створення
Вакантні посади
Діяльність Служби
Наглядова діяльність
Регуляторна діяльність
Громадська рада
Консультації з громадськістю
Доступ до публічної інформації
Звернення громадян
Запобігання проявам корупції
Міжнародна діяльність
Ринковий нагляд
Довідкова інформація
Адміністративні послуги
Методична допомога інспектору
Покажчик НПАОП (01.04.2013)
Реєстри
Звітні документи
Контактна інформація
Центральний апарат
Територіальні управління
Експертно-технічі центри
Телефонна "гаряча лінія"
Телефони довіри
Тематичні видання
 
 

Офіційне представництво Президента України

Верховна Рада України

Кабінет Міністрів України

 


Кращий працівник Держгірпрoмнагляду
Переглянути результати голосування.
 
     
 
Запитання ПАТ «Стаханівський завод феросплавів» Надрукувати Надіслати ел. поштою
16.01.12

Екзаменаційні білети під час професійної підготовки на підприємстві мають містити також і питання з охорони праці, чи перевірка знань з питань охорони праці має проводитися з окремими екзаменаційними білетами ?
 
Відповідь:
Професійна підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації працівників і навчання та перевірка знань з питань охорони праці працівників, це 2 різних види навчання, які регламентуються різними нормативно-правовими актами.

Проведення навчання з питань охорони праці регламентується Типовим положенням про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженим наказом Держнаглядохоронпраці України від 26.01.2005 № 15, зареєстрованим в Мін’юсті України 15.02.2005 за №231/10511 (далі-Типове положення).
Згідно з пунктом 3.10 Типового положення перевірка знань працівників з питань охорони праці на підприємстві здійснюється комісією з перевірки знань з питань охорони праці (далі - комісія) підприємства, склад якої затверджується наказом керівника. Головою комісії призначається керівник підприємства або його заступник, до службових обов’язків яких входить організація роботи з охорони праці.
Участь представника центрального органу виконавчої влади з нагляду за охороною праці або його територіального управління у складі комісії обов’язкова лише під час первинної перевірки знань з питань охорони праці у працівників, які залучаються до виконання робіт підвищеної небезпеки.
Згідно з розділом 4 Типового положення посадові особи та інші працівники, зайняті на роботах підвищеної небезпеки, або там, де є потреба у професійному доборі, проходять щорічне спеціальне навчання і перевірку знань з питань охорони праці.
У разі здійснення професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації безпосередньо на підприємстві спеціальне навчання з питань охорони праці є складовою зазначеної професійної підготовки.
Звертаємо увагу, що згідно з пунктом 6 Положення про порядок та присвоєння кваліфікації особам, які здобувають професійно-технічну освіту, затвердженого спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України і Міністерства освіти і науки від 31.12.1998 № 201/469, зареєстрованим в Мін’юсті 01.03.99 за № 124/3417, «при проведенні кваліфікаційної атестації осіб з професій, спеціальностей та спеціалізацій, пов’язаних з роботами на об’єктах з підвищеною небезпекою праці, що перебувають під наглядом спеціально уповноважених державних органів, до складу державних кваліфікаційних комісій включаються представники цих органів».
Таким чином, при проведенні кваліфікаційної атестації осіб з професій, пов’язаних з роботами на об’єктах з підвищеною небезпекою, до складу державної кваліфікаційної комісії включаються представники Держгірпромнагляду.
Професійна підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації працівників здійснюється згідно з вимогами Закону України «Про професійно-технічну освіту».
Постановою Кабінету Міністрів України від 09.08.2001 № 979 затверджено зразок додатку до свідоцтва про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації після навчання у професійно-технічному навчальному закладі, підприємстві, організації, у якому зазначаються назви предметів, які опанував працівник за період навчання, та оцінка по кожному предмету.
Порядок перевірки знань працівників під час підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації за робітничими професіями на підприємстві та перелік питань екзаменаційних білетів визначається Міністерством освіти і науки, молоді та спорту.

Перший заступник  Голови                      В.А. Шайтан

< Попер.   Наст. >
 
Соціальна реклама

Кращий працівник Держгірпромнагляду 2012
Переглянуть результати конкурсу
Малюнки переможців конкурсу Охорона праці очима дітей - 2012
Переглянуть результати конкурсу
Конкурс на кращий слоган

ОГОЛОШЕНО
Всеукраїнський конкурс «Кращий слоган з охорони праці» серед студентів професійно-технічних та вищих навчальних закладів

28 квітня – Всесвітній день охорони праці

Науково-практичний семінар

РЕКОМЕНДАЦИИ
V международной научно-технической конференции
«Промышленная безопасность и охрана труда-2012.
Проблемы. Перспективы»

Оперативна інформація


Всі новини

 HotLog

Rated by MyTOP

RSS 2.0
 

© 2010 "Держгірпромнагляд України"
При використаннi матерiалiв посилання на Держгірпромнагляд України обовязкове.