Прес-служба Нормативна база Роз’яснення законодавства Пошук
 
Головна сторінка
Служба
Положення
Завдання
Керівництво
Структура
Планування роботи
Колегія
Історія створення
Вакантні посади
Діяльність Служби
Наглядова діяльність
Регуляторна діяльність
Громадська рада
Консультації з громадськістю
Доступ до публічної інформації
Звернення громадян
Запобігання проявам корупції
Міжнародна діяльність
Ринковий нагляд
Довідкова інформація
Адміністративні послуги
Методична допомога інспектору
Покажчик НПАОП (01.04.2013)
Реєстри
Звітні документи
Контактна інформація
Центральний апарат
Територіальні управління
Експертно-технічі центри
Телефонна "гаряча лінія"
Телефони довіри
Тематичні видання
 
 

Офіційне представництво Президента України

Верховна Рада України

Кабінет Міністрів України

 


Кращий працівник Держгірпрoмнагляду
Переглянути результати голосування.
 
     
 
Довідка про стан виробничого травматизму у вугільній промисловості за 4 місяці 2006 року Надрукувати Надіслати ел. поштою
04.05.06

На вугільних шахтах за 4 місяці 2006 року на виробництві травмовано понад 2,5 тис. шахтарів, з них смертельно - 62 особи, в тому числі 11 шахтарів померли в шахтах від серцево-судинних захворювань, що склало 20,8 відсотка від усіх смертельних нещасних випадків, що сталися на підземних роботах. Смертельний травматизм зріс на 17 випадків (62 проти 45) або на 37,8%.

На шахтах, підпорядкованих Мінпаливенерго України, загинуло на 10 шахтарів більше ніж у минулому році (49 осіб проти 39).

Нещасні випадки були допущені: 18 (34,0% від усіх підземних) в очисних вибоях (зростання на 11 випадків); 4 (7,5%) - у підготовчих вибоях; 31 (58,5%) - на протязі діючих виробок; на поверхні підприємств сталося 9 нещасних випадків.

З 25-х державних підприємств та ВАТ ріст смертельного травматизму допустили 8, знизили 6, залишились на рівні – 3, не допустили смертельних нещасних випадків - 8.

Травматизм зріс в таких державних підприємствах: ДП „Донбасантрацит” +4, „Торезантрацит” +3, “Шахтарськантрацит” +2, Львіввугілля +2, „Луганськвугілля” +2, „Орджонікідзевугілля” +1, ВАТ „Краснодонвугілля” +1, „Волиньвугілля” +1.

Коефіціент смертельного травматизму на 1 млн.тонн видобутого вугілля за 4 місяці поточного року склав 2,3.

Зростання рівня смертельного травматизму зумовлено незадовільним станом промислової безпеки на підприємствах недержавної форми власності та на центральних збагачувальних фабриках. На заначених підриємствах сталося 16 смертельних нещасних випадків, що складає 25,8% від усіх загиблих. Серед самостійних шахт та організацій допустили ріст травматизму шахта ім. Гайового +1 (1 проти 0), „Новодружеська” +1, „Краснолиманська” +2, ш.ім. Засядька +3, ТОВ “Донпромбізнес” , „Ремавтоматика”, „Комплекс”, Гормашвугілля”, „Горняк -95”, ПП „Торвугілля”+1. Таким чином, на самостійних та на підприємствах з недержавною формою власності за 4 місяці поточного року смертельний рівень травматизму складає 43,5 відсотки ( 27 випадків з 62).

Ріст смертельного виробничого травматизму мав місце з таких травмуючих факторів: обрушення +3 (11 проти 8), падіння в стволи +3 (4 проти 1), експлуатація машин і механізмів +2 (5 проти 3), враження електрострумом +2 (3 проти 1), інші +6 (16 проти 10, з них 11– від серцево-судинних захворювань). На поверхні травматизм залишився на рівні минулого року ( 9 проти 9).

На підземних роботах рівень смертельного травматизму зріс на 47 відсотків, загинуло на 17 шахтарів більше, ніж у минулому році (52 проти 36).

За цей час загинуло 10 інженерно-технічних працівники (або 16,1 % від усіх загиблих), в тому числі 5 гірничих майстрів. Слід відмітити, що 6 ІТП (або 17,6%) травмовано внаслідок порушень ними Правил безпеки та технології робіт. А всього біля 55 відсотків шахтарів (34 чол.) загинуло внаслідок особистої недисциплінованості, порушень трудової і технологічної дисципліни, необережні або несанкціоновані дії виконавцями робіт.

На шахтах України сталося 6 аварій з груповими нещасними випадками, при яких травмовано 17 осіб, з них 7- смертельно.

На підприємствах вугільної промисловості загинуло 2 жінки. У загиблих шахтарів залишилось сиротами 35 дітей віком до 18 років.

В квітні збереглася тенденція до зростання виробничого травматизму.

Загинуло 19 шахтарів проти 15 за цей період минулого року. Сталося дві аварії з груповими нещасними випадками, при яких травмовано 6 осіб, з них 3 – смертельно. Обидві аварії на шахті №81 „Київська” та ім. Дзержинського ДП „Ровенькиантрацит” сталися через обрушення порід покрівлі в лаві та в підготовчому вибої, що пов’язане з порушеннями вимог паспортів кріплення.

З цієї ж причини у вибої загинув 1 прохідник шахти „Краснолиманська”.

У квітні 3 гірники загинули через падіння в ствол: це ш. ”Новодзержинська”, ШПУ №3 на шахті №10 „Нововолинська” та Ольховатська ДП „Орджнікідзевугілля”. Ще 3 гірники загинули під час експлуатації рейкового підземного транспорту: ш.Прогрес ДП „Торезантрацит”, ш. Дніпровська” ВАТ „Павлоградвугілля” та ш Краснолиманська.

1 шахтар загинув під час чистки зумпфа через прорив пульпи на ш.ім Лутугіна ДП „Торезантрацит”.

24 квітня поточного року стався надзвичайний випадок, що характеризує вкрай недбале ставлення працівників малих вугільних підприємств недержавної форми власності до виконання вимог безпеки праці. У вибої 8-ї західної виробки пл.Н2 на шахто дільниці „Максимівка – 1.2000”, де веде роботи ТОВ „Стаханівместоп”, спалахнув метан. Аварією було захоплено 5 гірників, 1 з них загинув. А її джерелом стало куріння потерпілого в шахті, що взагалі є неприпустимим.

В квітні від погіршення стану здоров’я, пов’язане з серцево-судинною недостатністю, на шахтах галузі померло 5 гірників.

На ш. Вергелівська ДП „Луганськвугілля” прохідник загинув від враження електрострумом від високовольтного електрокабелю.

Машиніст гірничих виймальних машин був притиснутий до блока управління секціями кріплення механізованого комплексу КМК 97 під час видобутку вугілля комбайном в нижній частині лави 347 на шахті №9 „Нововолинська” ДП „Волиньвугілля”.

Начальник управління
Г. Суслов

< Попер.   Наст. >
 
Соціальна реклама

Кращий працівник Держгірпромнагляду 2012
Переглянуть результати конкурсу
Малюнки переможців конкурсу Охорона праці очима дітей - 2012
Переглянуть результати конкурсу
Конкурс на кращий слоган

ОГОЛОШЕНО
Всеукраїнський конкурс «Кращий слоган з охорони праці» серед студентів професійно-технічних та вищих навчальних закладів

28 квітня – Всесвітній день охорони праці

Науково-практичний семінар

РЕКОМЕНДАЦИИ
V международной научно-технической конференции
«Промышленная безопасность и охрана труда-2012.
Проблемы. Перспективы»

Оперативна інформація


Всі новини

 HotLog

Rated by MyTOP

RSS 2.0
 

© 2010 "Держгірпромнагляд України"
При використаннi матерiалiв посилання на Держгірпромнагляд України обовязкове.