Прес-служба Нормативна база Роз’яснення законодавства Пошук
 
Головна сторінка
Служба
Положення
Завдання
Керівництво
Структура
Планування роботи
Колегія
Історія створення
Вакантні посади
Діяльність Служби
Наглядова діяльність
Регуляторна діяльність
Громадська рада
Консультації з громадськістю
Доступ до публічної інформації
Звернення громадян
Запобігання проявам корупції
Міжнародна діяльність
Ринковий нагляд
Довідкова інформація
Адміністративні послуги
Методична допомога інспектору
Покажчик НПАОП (01.04.2013)
Реєстри
Звітні документи
Контактна інформація
Центральний апарат
Територіальні управління
Експертно-технічі центри
Телефонна "гаряча лінія"
Телефони довіри
Тематичні видання
 
 

Офіційне представництво Президента України

Верховна Рада України

Кабінет Міністрів України

 


Кращий працівник Держгірпрoмнагляду
Переглянути результати голосування.
 
     
 
Стан промислової безпеки у галузі охорони надр протягом 2006 року Надрукувати Надіслати ел. поштою
07.02.07

За 2006 рік органи Держгірпромнагляду, у межах своєї компетенції, з питань охорони надр провели більше шести тисяч  перевірок (6320), виявили біля п'ятдесятьох семи тисяч порушень нормативних актів по охороні надр (57391), призупинили роботу більше двох тисяч  об'єктів і робіт (2335), залучили до адміністративної відповідальності більше тисячі вісімсот  посадових осіб (1862), загальна сума штрафів склала біля двохсот тисяч гривень (197,87). 

З метою поліпшення наглядової діяльності з питань охорони та раціонального використання надр і усунення порушень, виявлених Генеральною прокуратурою України, проаналізована робота Держгірпромнагляду за 2004 - 2005 роки, проведене засідання колегії, виданий відповідний наказ, яким, зокрема, персональну відповідальність за організацію державного нагляду за охороною надр в областях покладено на начальників територіальних управлінь Комітету.

Ця вимога поширюється й на поточний рік.

У травні 2006 року перевірено стан виконання законодавства про надра підприємствами асоціації «Укрсіль». Результати перевірки розглянуті на засіданні спільної колегії Держгірпромнагляду і Закарпатської обладміністрації.  Розроблено першочергові заходи для виправлення надзвичайної ситуації, яка склалася на Солотвинському солеруднику (наказ Держгірпромнагляду від 05.06.2006 №89). Недавно, згідно із дорученням уряду на місце виїжджала міжвідомча комісія, що відзначила надзвичайність ситуації.

Проведено перевірку стану виконання законодавства про надра житлово-комунальними підприємствами та водоканалами при розробці родовищ прісних підземних вод. У ході перевірки виявлено ряд істотних порушень які характерні для всіх областей України. Особливо це стосується відсутності дозвільної й проектної документації на їх виконання.

Ці питання будуть розглянуті на засіданні колегії Комітету із запрошенням представників Мінприроди, Мінбуду та Водгоспу в першому кварталі 2007 року.

Зараз за дорученням уряду в рамках організації роботи з розробки та затвердження комплексу заходів на середньострокову перспективу для вирішення пріоритетних завдань галузевого і регіонального розвитку у сфері водопостачання ряду міністерств та відомств доручено розробити проект Закону про внесення змін у Закон України «Про загальнодержавну програму «Питна вода України на 2006-2020 року». Така ситуація підтверджує, що питання питного водопостачання країни залишається актуальним у нашій державі.

Комітетом заборонені роботи з геологічного вивчення і розробки  нафтогазоносних родовищ (площ) на які відповідно до припису Генеральної прокуратури України анульовані спеціальні дозволи на користування надрами. Внесено доповнення до проекту «Правил виведення з розробки родовищ газу й нафти», зокрема про тимчасове виведення родовищ із розробки (анулювання або припинення терміну дії спеціального дозволу на користування надрами, відмова надрокористувача від проведення робіт пов'язаних з користуванням надрами та інші). 

Підготовлені та направлені до Мінприроди пропозиції щодо нової редакції Кодексу України про надра, які на нашу думку необхідно в найкоротший термін доробити та внести на розгляд Верховної Ради України.

На 2007 рік, з метою підвищення ефективності надрокористування і на виконання окремого доручення Кабінету Міністрів України (від 23.11.2006 №47726/0/ 1-06) Держгірпромнагляд запланував проведення разом з іншими органами центральної виконавчої влади перевірок підприємств, які проводять геологічне вивчення й видобуток руд ільменіту та урану, бурого вугілля, флюсових вапняків і янтарю.

Відповідно до подання Генеральної прокуратури України повинна бути посилена вимогливість до надрокористувачів, щодо недопущення розробки родовищ корисних копалин без належних дозвільних документів на користування надрами (спеціальний дозвіл на користування надрами, гірничий відвід та інші).

Комітет розгляне хід виконання заходів щодо оформлення гірничих відводів на родовища, які експлуатуються підприємствами ДК «Укргазвидобування»

(Згідно вимог статей 17 і 19 Кодексу України про надра, промислова розробка родовищ корисних копалин у випадку відсутності гірничого відводу забороняється).

Крім того, Комітет у лютому поточного року намітив розгляд програм розвитку робіт на 2007 рік підприємств нафтогазовидобувного комплексу з питань промислової безпеки та охорони надр (наявність дозвільної документації на користування надрами, якість виконання проектів розробки нафтогазових родовищ, виконання проектних рішень та інш.).

Цього року Комітетом проводитимуться широкомасштабні перевірки з питань переробки корисних копалин, обігу відходів гірничодобувних підприємств. Планується створення двох міжрегіональних секторів один (рудний і не рудний) у Кривому Розі, інший у Донецьку (вугілля та інші горючі копалини). На першому етапі потрібно провести паспортизацію всіх переробних підприємств, відвалів, внутрішніх складів і хвостосховищ. Паралельно потрібно  поліпшувати нормативно-правову і методичну базу.

У вугільній і гірничодобувній промисловості питання роботи у небезпечних зонах і гідрозахисту в процесі ліквідації залишаються пріоритетами нашої діяльності.

Питання надр, особливо раціонального їхнього використання, правильність визначення бази оподатковування набувають все більшого значення у державі.

Наст. >
 
Соціальна реклама

Кращий працівник Держгірпромнагляду 2012
Переглянуть результати конкурсу
Малюнки переможців конкурсу Охорона праці очима дітей - 2012
Переглянуть результати конкурсу
Конкурс на кращий слоган

ОГОЛОШЕНО
Всеукраїнський конкурс «Кращий слоган з охорони праці» серед студентів професійно-технічних та вищих навчальних закладів

28 квітня – Всесвітній день охорони праці

Науково-практичний семінар

РЕКОМЕНДАЦИИ
V международной научно-технической конференции
«Промышленная безопасность и охрана труда-2012.
Проблемы. Перспективы»

Оперативна інформація


Всі новини

 HotLog

Rated by MyTOP

RSS 2.0
 

© 2010 "Держгірпромнагляд України"
При використаннi матерiалiв посилання на Держгірпромнагляд України обовязкове.