Прес-служба Нормативна база Роз’яснення законодавства Пошук
 
Головна сторінка
Служба
Положення
Завдання
Керівництво
Структура
Планування роботи
Колегія
Історія створення
Вакантні посади
Діяльність Служби
Наглядова діяльність
Регуляторна діяльність
Громадська рада
Консультації з громадськістю
Доступ до публічної інформації
Звернення громадян
Запобігання проявам корупції
Міжнародна діяльність
Ринковий нагляд
Довідкова інформація
Адміністративні послуги
Методична допомога інспектору
Покажчик НПАОП (01.04.2013)
Реєстри
Звітні документи
Контактна інформація
Центральний апарат
Територіальні управління
Експертно-технічі центри
Телефонна "гаряча лінія"
Телефони довіри
Тематичні видання
 
 

Офіційне представництво Президента України

Верховна Рада України

Кабінет Міністрів України

 


Кращий працівник Держгірпрoмнагляду
Переглянути результати голосування.
 
     
 
Довідка про результати перевірки гірничодобувних вугільних підприємств ... Надрукувати Надіслати ел. поштою
03.04.06

Довідка про результати перевірки гірничодобувних вугільних підприємств на предмет виконання програми скорочення гірничих виробок з незадовільним станом

Шахта або гірничодобувне вугільне підприємство являє собою складний технологічний комплекс до складу якого входить система гірничих виробок, стаціонарне та пересувне устаткування, машини та механізми.

Все це знаходиться та працює під впливом негативних факторів, таких як гірничий тиск, температура гірничих порід, обводненість агресивними водами, газової обстановки – тому відноситься до об’єктів підвищеної небезпеки.

Одним із факторів, які впливають на безпеку гірничих робіт є стан гірничих виробок – параметри з висоти, перерізу, зазорів, оцінка стану кріплення, профілю рейкових колій у відкаточних виробках та провідниках у вертикальних стволах.

Тільки за 2005 рік з причин пов’язаних із транспортом в гірничих виробках на вугільних підприємствах загинула 41 людина, що складає 26,1% від загальної кількості загиблих на виробництві при видобутку вугілля.

Відповідно до плану роботи на 2006 р. територіальними управліннями Держпромгірнагляду по Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Луганській та Львівській областях на підконтрольних гірничодобувних вугільних підприємствах проведено цільові перевірки на предмет обліку довжини підтримуваних гірничих виробок та виконання програм скорочення протяжності гірничих виробок з незадовільним станом (експлуатація яких не відповідає вимогам Правил безпеки щодо висоти, перерізу, зазорів, стану кріплення, профілю рейкових колій у відкаточних виробках).

Станом на 01.01.2006 р. динаміка зміни загальної протяжності діючих гірничих виробок на гірничодобувних вугільних підприємствах, піднаглядних територіальним управлінням Держпромгірнагляду по областях, показана в табл..№1.

На шахтах ДП «Волиньвугілля» загальну протяжність виробок, які не відповідають вимогам ПБ, станом на 01.01.2006р., порівняно із звітним періодом за минулий рік зменшена на 818 м, протяжність діючих виробок також зменшено на 2602 м, тобто у відсотковому відношенні показник виробок, що не відповідають вимогам ПБ, зменшився з 6,1 до 5,3.

Те ж саме стосується i виробок з локомотивною відкаткою: станом на 01.01.2006 р. протяжність зменшено на 2903 м і, відповідно, тих виробок, що не відповідають вимогам ПБ за зазорами, висотою, перерізом і профілем колії, - протяжність зменшено на 572 м.

Таблиця

Територіальні управління Держпромгірнаглядпо областях

Станом на 01.01.2005 р.

Станом на 01.01.2006 р.

Протяжн. діючих гірничих виробок, всього, м

У тому числі з незадовільним станом

Протяжн. діючих гірничих виробок, всього, м

У тому числі з незадовільним станом

 м  %  м  %
 Волинській  83121 5056
6,1 80519
4238
5,3
 Дніпропетровській  882257 29694
3,4
865152
31110
3,6
 Донецькій  4024226 565603
14,1
3684873
541081
13,9
 Луганській
 2329415 285304
12,2
2332827
283355
12,1
 Львівській  289063 34635
12,0
279806
34898
 12,5
 Всього 7608082  920292
12,1
7243177
894682
12,4

 

На території Донецької області впродовж 2005 року введено в експлуатацію 12 вугільних підприємств, у тому числі по Торезькій ДГТІ – 7, Пролетарській ДГТІ – 1, Жовтневій ДГТІ – 2, Красноармійській ДГТІ – 2. Разом із тим, загальна протяжність діючих гірничих виробок на шахтах, підконтрольних зазначеним ДГТІ, скоротилася на 3,9 км, а всього по територіальному управлінню – на 339, 5 км. При цьому протяжність виробок із незадовільним станом по області зменшено на 0,2 %, або на 24,5 км.

Особливої уваги щодо безпечної експлуатації гірничих виробок потребують малі вугледобувні підприємства з недержавною формою власності, які мають дозвіл на проведення виробничої діяльності з видобутку вугілля, зокрема найбільший відсоток виробок з незадовільним станом у «перерізі» мають: ПП «Торвугілля» (шахта №17 «біс») - 48,7%; ДВАТ «Шахтоуправління «Донбас» (шахта №22 «Комунарська», ТОВ «Донметпром» (шахта №4) – 31,0%; ТОВ «Енерговугілля» (шахта №8 «біс») – 28,7%.

На шахтах ДП Львіввугілля відсоток виробок з незадовільним станом, порівняно з відповідним періодом минулого року, зріс на 0,5%. На збільшення обсягів дефектних виробок протягом 2005 року вплинули наступні фактори:

для розвитку гірничих робіт на шахті „Великомостівська” розконсервовано значну кількість виробок південного крила шахтного поля, які не ремонтувались впродовж тривалого часу;

через підготовку шахти „Бендюзька” до ліквідації відпрацьовано промислові запаси кам’яного вугілля в ціликах біля виробок головних напрямків і виробок навколоствольного двору, внаслідок чого більшість гірничих виробок шахти зазнала негативного впливу очисної виїмки. Відновлення цих виробок проектом ліквідації шахти не передбачається;

через підготовку шахти „Візейська” до ліквідації, не було проведено ремонту гірничих виробок західного крила шахтного поля. На сьогодні готується проект ліквідації шахти.

На шахтах Луганської області за минулий рік загальну протяжність діючих гірничих виробок збільшено на 3,4 км, тоді як протяжність виробок з незадовільним станом зменшено майже на 2 км, або 0,2 %.

На шахтах ДП «Павлоградвугілля» (Дніпропетровська область) незважаючи на, порівняно з іншими вугільними регіонами, низький відсоток виробок з незадовільним станом, простежуються негативні тенденції щодо зростання, порівняно з минулим роком, відсотка виробок з незадовільним станом на 0,2 % , або на 1,4 км при зниженні загальної протяжності діючих виробок на 17,1 км.

Проведеними перевірками засвідчено, що для визначення обсягів гірничих виробок, стан яких не відповідає вимогам Правил безпеки у вугільних шахтах, маркшейдерськими службами шахт щороку виконуються заміри стану гірничих виробок (облік протяжності, вимірювання ширини і висоти виробок, необхідних зазорів, профільна зйомка рейкових колій).

Разом із тим призначувані на шахтах комісії з обліку довжини й виміру стану гірничих виробок під головуванням головного інженера не повною мірою виконують покладені на них завдання: результати маркшейдерських вимірів не розглядаються на їхньому засіданні за участі заступника директора з виробництва (головного інженера), головного технолога, головного маркшейдера, начальника ділянки шахтного транспорту, начальника ділянки ВТБ і за результатами по них не приймаються конкретні

дієві рішення (порушення п.1.6 «Указаний по учету протяженности и состояния горных выработок», далі – «Вказівок…»).

Маркшейдерськими службами підприємств порушується встановлена форма ведення "Журналу виміру перетинів", немає: вихідних даних паспортів на підтримку гірничих виробок; ескізів виробок з нанесеними комунікаціями; підписів відповідальних осіб, що виконали замірні роботи, і головних маркшейдерів про перевірки розрахунків.

Виробничими службами підприємств не розробляються й не затверджуються директорами, за узгодженням із державними гірничотехнічними інспекціями, заходи щодо безпечної експлуатації конкретних діючих гірничих виробок, що перебувають у незадовільному стані.

Комісії з приймання-бракування робіт практично на всіх шахтах не виконують покладені на них функції, не вимагають повного усунення порушень паспорта кріплення гірничих виробок при їх проведенні або ремонті.

Як свідчать результати цільової перевірки, іноді роботи таких комісій з приймання і бракування робіт з ремонту гірничих виробок носять формальний характер, про що свідчать чималі обсяги ремонтних робіт по шахтах і в той же час погіршення стану гірничих виробок на низці підприємств.

Також перевіркою встановлено відсутність на гірничодобувних підприємствах дієвої системи, якою б визначалась взаємодія структурних підрозділів при вирішенні завдань забезпечення безпечної експлуатації виробок та виконання програм скорочення протяжності з незадовільним станом, відповідно до вимог нормативних документів, у тому числі і «Вказівок…».

Паспорти підтримки гірничих виробок, які є визначальними для оцінки їхнього стану, після зміни виробничих умов тривалий час не переглядаються й у деяких випадках вже не відповідають конкретним умовам експлуатації гірничих виробок.

У графіках ремонтів гірничих виробок, виправлення профілю рейкового шляху не конкретизовано обсяги майбутніх робіт на конкретній ділянці виробки, не визначено виконавців та осіб, що здійснюють контроль за ходом їхнього виконання, а в окремих випадках не пов'язані з даними маркшейдерських вимірів.

На багатьох шахтах не розроблено взагалі, або повною мірою не виконуються «Проекти безпечного відкочування вантажів по виробках з ухилом від 0,005 до 0,050», а саме: електровози не обладнані самоставами, стопорними черевиками й домкратами; у місцях з невитриманим проектним профілем не вивішено попереджувальні знаки, що визначають довжину такої ділянки гірничої виробки й припустиму швидкість руху електровоза; проекти не погоджено з МакНДІ і з відповідним територіальним управлінням Держпромгірнагляду МНС України (порушення п.4.4.1 "Правил безпеки у вугільних шахтах").

Відомості про стан гірничих виробок і динаміка його зміни за 2005р. було узагальнено в актах-приписах і надіслано керівникам вищевказаних структурних підрозділів для вживання відповідних заходів.

З метою визначення єдиного порядку обліку довжини та стану діючих гірничих виробок і забезпечення їх безпечної експлуатації Міністерству вугільної промисловості України необхідно удосконалити "Методичні вказівки з обліку довжини й стану гірських вироблень" у частині чіткого визначення порядку підрахунку загальної довжини вироблення, що перебуває в незадовільному стані, за наявності ділянок з невідповідними паспортним параметрами за перетином, висотою, зазорами, та визначити функціональні обов'язки посадових осіб у вирішенні питання забезпечення їх безпечної експлуатації.

Інспекторському складу державних гірничотехнічних інспекцій територіальних управлінь, яким піднаглядні гірничодобувні вугільні підприємства, необхідно зосередити свою діяльність на питаннях контролю за станом гірничих виробок на піднаглядних шахтах, своєчасного та дієвого вжиття заходів з боку адміністрації підприємств за скороченням протяжності гірничих виробок з незадовільним станом та їх безпечною експлуатацією, систематизації роботи в цьому напрямку, підвищення вимогливості (постановка питання, узгодження заходів, контроль за їх виконанням, звіт про виконання з відповідною оцінкою діяльності відповідальних осіб) при розгляді та узгодженні щорічних планів розвитку гірничих робіт.

Відповідну увагу для цього необхідно приділяти обов’язковій наявності узгодженої з відповідною ДГТІ програми скорочення протяжності гірничих виробок з незадовільним станом на поточний рік по кожній шахті та стану її виконання.

Начальник управління
М.Е. Капланець

< Попер.   Наст. >
 
Соціальна реклама

Кращий працівник Держгірпромнагляду 2012
Переглянуть результати конкурсу
Малюнки переможців конкурсу Охорона праці очима дітей - 2012
Переглянуть результати конкурсу
Конкурс на кращий слоган

ОГОЛОШЕНО
Всеукраїнський конкурс «Кращий слоган з охорони праці» серед студентів професійно-технічних та вищих навчальних закладів

28 квітня – Всесвітній день охорони праці

Науково-практичний семінар

РЕКОМЕНДАЦИИ
V международной научно-технической конференции
«Промышленная безопасность и охрана труда-2012.
Проблемы. Перспективы»

Оперативна інформація


Всі новини

 HotLog

Rated by MyTOP

RSS 2.0
 

© 2010 "Держгірпромнагляд України"
При використаннi матерiалiв посилання на Держгірпромнагляд України обовязкове.