Прес-служба Нормативна база Роз’яснення законодавства Пошук
 
Головна сторінка
Служба
Положення
Завдання
Керівництво
Структура
Планування роботи
Колегія
Історія створення
Вакантні посади
Діяльність Служби
Наглядова діяльність
Регуляторна діяльність
Громадська рада
Консультації з громадськістю
Доступ до публічної інформації
Звернення громадян
Запобігання проявам корупції
Міжнародна діяльність
Ринковий нагляд
Довідкова інформація
Адміністративні послуги
Методична допомога інспектору
Покажчик НПАОП (01.04.2013)
Реєстри
Звітні документи
Контактна інформація
Центральний апарат
Територіальні управління
Експертно-технічі центри
Телефонна "гаряча лінія"
Телефони довіри
Тематичні видання
 
 

Офіційне представництво Президента України

Верховна Рада України

Кабінет Міністрів України

 


Кращий працівник Держгірпрoмнагляду
Переглянути результати голосування.
 
     
 
На міжнародній конференції обговорювались проблеми безпечного видобутку корисних копалин Надрукувати Надіслати ел. поштою
02.10.09

Перша Міжнародна науково-технічна конференція «Підземні катастрофи:  моделі, прогноз, запобігання» триває з 30 вересня по 3 жовтня у Національному гірничому університеті (м.Дніпропетровськ) в рамках Форуму гірників-2009.

До міжнародного організаційного комітету конференції  увійшли також представники Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду, вітчизняних та закордонних науково-дослідних і проектно-конструкторських інститутів. Проблеми безпечного видобутку корисних копалин зібрали до кола зацікавлених сторін понад сто представників установ та підприємств галузі з України, Росії, Польщі, Казахстану, Китаю, Чехії та Угорщини.

Впродовж першого дня роботи конференції учасниками розглянуто широке коло питань аналізу та попередження небезпечних факторів і явищ під час видобутку корисних копалин на великих глибинах. А саме, проникнення до глибин у більшості випадків пов`язано із непередбачуваними природними явищами – викидами вугілля та газу, вибухами метано-повітряної суміші та вугільного пилу. За визначенням фахівців, найбільш небезпечними в цьому плані є українські, російські та китайські шахти. Близькою до проблеми раптових викидів вугілля та газу є також проблема гірничих ударів, які ще нерідко називають техногенними землетрусами. Зокрема, фахівцями Національного гірничого університету на підставі аналізу особливостей розробки родовищ на великих глибинах зроблено висновок, що динамічні та газодинамічні явища в підземних виробках мають небезпечну тенденцію до збільшення їх числа та потужності.  

Як зазначив заступник Голови Держгірпромнагляду України Олег Румежак, критичною залишається ситуація з аварійністю у вугільній промисловості України. Навіть при зменшенні обсягів видобутку вугілля, зменшенні навантаження у виробках, кожний мільйон видобутого вугілля коштує країні більше, ніж два шахтарські життя. Зокрема, за 9 місяців поточного року у вітчизняній вугільній галузі травмовано близько 4 тисяч шахтарів, серед них 122 – смертельно. Окрім того, сталося 20 аварій та групових нещасних випадків, у яких було травмовано 152 гірника, із них 40 працівників – смертельно. П`ять трагедій сталися через вибухи метану. Для подолання проблем промислової безпеки та охорони праці на вугільних шахтах останнім часом прийнято ряд важливих рішень на рівні Ради національної безпеки й оборони й Уряду України. Серед них - посилення контролю за виконанням Програми підвищення безпеки праці на вуглевидобувних і шахтобудівних підприємствах, розробка нових законопроектів і внесення змін у чинні закони й нормативно-правові акти.   Постійно удосконалюються методи державного нагляду з метою покращення промислової безпеки на шахтах, впродовж останніх років здійснюється співпраця з аналогічними державними структурами США, Польщі, Китаю, а також експертами Євросоюзу з безпеки та охорони праці стосовно вивчення, обміну та впровадження досвіду.

Окрім того, на рівень пріоритетів, пов’язаних із безпечним видобутком корисних копалин, фахівцями Держгірпромнагляду виведено також ряд основних питань, пов`язаних із безпекою в гірничорудній та нерудній промисловості, зокрема, на гірничо-хімічних підприємствах Львівщини – Стебницькому родовищі калійної солі та Солотвинському солеруднику.

Перспективам підвищення промислової безпеки у газових шахтах була присвячена доповідь представників Національного науково-дослідного інституту промислової безпеки та охорони праці України. Зокрема, його фахівцями розглянуто можливості комплексного вирішення проблеми забезпечення промислової безпеки у газових шахтах та попутного видобутку газу за рахунок дилатансійної технології впливу на вугільно-породний масив. Технологія дозволяє досягти підвищення концентрації метану у дегазаційних свердловинах до 60 %, газовіддачі пласта – у 5-8 разів в порівнянні з традиційними методами стимулювання дегазаційних процесів, зменшити на 1-2 порядки витрати ВР, збільшити дебіт газу у 10-20 разів, досягти значної (до кількох років) тривалості позитивного ефекту торпедування, значно підвищити промислову безпеку у газових шахтах.

Також впродовж першого пленарного дня учасниками конференції заслухані доповіді про форми знаходження метану у вугіллі, що видобувається. У доповідях наведено наукові висновки щодо контролю стану гірничого масиву, а також щодо науково-технологічних основ, розробки та впровадження високоефективного геомеханічного моніторингу підземних геотехнічних систем шахт і рудників.

У  триденній програмі конференції організаторами заплановано також роботу науково-технічних секцій за індивідуальними планами,  презентації монографій, підручників, посібників тощо.

  Наст. >
 
Соціальна реклама

Кращий працівник Держгірпромнагляду 2012
Переглянуть результати конкурсу
Малюнки переможців конкурсу Охорона праці очима дітей - 2012
Переглянуть результати конкурсу
Конкурс на кращий слоган

ОГОЛОШЕНО
Всеукраїнський конкурс «Кращий слоган з охорони праці» серед студентів професійно-технічних та вищих навчальних закладів

28 квітня – Всесвітній день охорони праці

Науково-практичний семінар

РЕКОМЕНДАЦИИ
V международной научно-технической конференции
«Промышленная безопасность и охрана труда-2012.
Проблемы. Перспективы»

Оперативна інформація


Всі новини

 HotLog

Rated by MyTOP

RSS 2.0
 

© 2010 "Держгірпромнагляд України"
При використаннi матерiалiв посилання на Держгірпромнагляд України обовязкове.