Прес-служба Нормативна база Роз’яснення законодавства Пошук
 
Головна сторінка
Служба
Положення
Завдання
Керівництво
Структура
Планування роботи
Колегія
Історія створення
Вакантні посади
Діяльність Служби
Наглядова діяльність
Регуляторна діяльність
Громадська рада
Консультації з громадськістю
Доступ до публічної інформації
Звернення громадян
Запобігання проявам корупції
Міжнародна діяльність
Ринковий нагляд
Довідкова інформація
Адміністративні послуги
Методична допомога інспектору
Покажчик НПАОП (01.04.2013)
Реєстри
Звітні документи
Контактна інформація
Центральний апарат
Територіальні управління
Експертно-технічі центри
Телефонна "гаряча лінія"
Телефони довіри
Тематичні видання
 
 

Офіційне представництво Президента України

Верховна Рада України

Кабінет Міністрів України

 


Кращий працівник Держгірпрoмнагляду
Переглянути результати голосування.
 
     
 
Стан промислової безпеки на підприємствах вугільної промисловості Надрукувати Надіслати ел. поштою
20.02.06

Реалізація державної політики у сфері промислової безпеки та охорони праці на 1416 підприємствах (1204 - державної форми власності, 120 - колективної і 92 - приватних), в установах та організаціях вугільної промисловості України із загальною кількістю 504,5 тис. працюючих здійснюється 24 державними і 5 спеціалізованими інспекціями територіальних управлінь Держпромгірнагляду в 6 областях: Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Кіровоградській, Луганській та Львівській. Державний нагляд здійснюють 300 державних інспекторів.

З метою підвищення рівня організації та удосконалення форм державного нагляду на підприємствах вугільної промисловості у складі територіальних управлінь по Донецькій, Луганській та Львівській областях створено відповідні гірничі округи.

Упродовж звітного періоду порівняно з попереднім роком державними гірничотехнічними інспекторами здійснено:

  • оперативні обстеження підприємств галузі – 54851 проти 55533 (на 1,3% менше);
  • у разі виникнення загрози здоров’ю та життю працюючих інспекторами призупинено робіт/об’єктів – 44,3 тис. проти 40,6 тис. (на 9,1% більше);
  • за порушення вимог законодавства про охорону праці та охорону надр притягнуто до відповідальності працівників – 27,4 тис. проти 27,3 тис. (на 0,4% більше);
  • оштрафовано 17,3 тис. проти 14,2 тис. (на 21,8% більше);
  • сума штрафів – 1271,9 тис. грн. проти 1008,6 тис. грн. (на 26,1% більше).

Усе це здійснено при зменшенні у 2005 році фактичної чисельності гірничотехнічних інспекторів на 36 осіб (300 проти 336).

У поточному році організовано і проведено 158 цільових і 334 комплексних перевірки стану промислової безпеки та охорони праці на вугільних підприємствах. За їх результатами узагальнену інформацію надіслано до Мінвуглепрому з пропозиціями щодо вирішення проблемних питань.

Упродовж 2005 року тричі (квітень, серпень, грудень) за ініціативою управління вводився локальний особливий режим на шахтах, небезпечних за газом метаном та вугільним пилом, а також на тих, що відпрацьовують пласти, схильні та небезпечні за раптовими викидами вугілля та газу метану (під час виникнення необхідності посилення державного гірничого нагляду).

У 2005 році завдяки удосконаленню структури управління, форм і методів державного нагляду у вугільній галузі вдалося посилити вплив наглядової діяльності на стан промислової безпеки та на зниження показників виробничого травматизму. Цього року на вугільних шахтах загальний травматизм знижено на 15,5% (травмовано 7768 осіб проти 9195 у минулому році), в тому числі смертельний – на 21,5% (загинуло 157 осіб проти 200 у минулому році), з них - 27 шахтарів померло від серцево-судинних захворювань, що становить 20,3% від усіх смертельних нещасних випадків на підземних роботах. Травматизм у галузі зі смертельними наслідками становить 14,4% від усіх смертельних нещасних випадків, які сталися у суспільному виробництві (1088).

На підземних роботах у поточному році травмовано на 37 осіб менше (133 проти 170) ніж за минулий рік. Від загальної кількості підземних нещасних випадків 26 (19,5%) сталися в очисних вибоях; 14 (10,5%) - у підготовчих вибоях; 93 (70,0%) - протягом діючих виробок.

Немає випадків смертельного травматизму на вугільних підприємствах Волинської області, у Донецькій області рівень травматизму знизився на 35,3% (90 проти 139), залишився на рівні травматизм у Луганській (50 проти 50) та Кіровоградській (1 проти 1) областях.

Підвищився рівень виробничого травматизму на підприємствах Львівської області на 5 випадків (7 проти 2) та Дніпропетровської області на 1 (7 проти 6).

Зростання травматизму допущено на підконтрольних підприємствах 9 ДГТІ, а саме: Стаханівська на 10 випадків (10 проти 0), Селидівська на 7 (12 проти 5), Єнакіївська на 6 (9 проти 3), Червоноградська на 5 (7 проти 2), Краснодонська на 4 (7 проти 3), Пролетарська на 3 (11 проти 8), Дзержинська, Октябрська та Павлоградська на 1 (5 проти 4), (9 проти 8) і (7 проти 6) – відповідно.

Високим залишається смертельний травматизм через такі травмуючі фактори:

  • експлуатація підземного транспорту - 41 випадок (30,8% від всіх підземних загиблих);
  • обрушення вугілля - 30 випадків (22,6%);
  • інші – 29 випадків (21,8%), з них 27 - смерть гірників від серцево-судинних патологій;
  • вибухи газу та пилу - 8 випадків (6,0%);
  • експлуатація машин і механізмів - 7 випадків (5,3%);
  • падіння - 7 випадків (5,3%);
  • враження електрострумом - 6 випадків (4,5%);
  • раптові викиди вугілля та газу – 3 випадки (2,3%);
  • поверхня – 24 випадки (15,3% від усіх загиблих).

Як свідчить аналіз виробничого травматизму, основними причинами його високого рівня на більшості підприємств вугільної промисловості залишаються:

  • незадовільний рівень виробничої і трудової дисципліни працівників, відсутність належного контролю з боку іженерно-технічних працівників за дотриманням паспортів кріплення і технологічних паспортів ведення робіт згідно з вимогами нормативних актів з промислової безпеки;
  • низький рівень підготовки спеціалістів і керівників, велика плинність кадрів, часта зміна керівництва шахт і дільниць, несвоєчасне та неякісне їх навчання;
  • порушення технології відкатки на рейковому транспорті;
  • недостатня забезпеченість очисних і підготовчих вибоїв матеріалами для кріплення гірничих виробок;
  • низький рівень механізації допоміжних робіт;
  • порушення правил експлуатації гірничого і електромеханічного обладнання;
  • несвоєчасне або формальне проведення медицинських оглядів та профвідбору;
  • низька ефективність функціонування на шахтах системи управління охороною праці та нарядної системи.

У 2005 році загинуло 16 інженерно-технічних працівників (або 10,3% від усіх загиблих), у тому числі 12 гірничих майстрів. Варто відзначити, що 7 ІТП (або 8,2%) травмовано внаслідок порушень ними Правил безпеки та технології робіт. А всього близько 55% шахтарів (85 чол.) загинуло внаслідок особистої недисциплінованості, порушень трудової і технологічної дисципліни, необережних або несанкціонованих дій виконавців робіт.

При зниженні у 2005 році видобутку вугілля на 2,2 млн.тонн коефіціент смертельного травматизму на 1 млн. видобутого вугілля склав 2,0 проти 2,5 в минулому році. Найвищий його показник на шахтах Львівського гірничого округу – 2,6; найнижчий у ВАТ „Павлоградвугілля” – 0,58. Незважаючи на зниження рівня смертельного травматизму на шахтах Донецької області, за кожен мільйон тонн видобутого вугілля заплатили життям більше ніж 2 гірників (коефіцієнт – 2,5).

Торік на шахтах України сталося 22 аварії з груповими нещасними випадками, під час яких травмовано 88 осіб, з них 21 смертельно, що складає 13,5 % від усіх потерпілих. Найбільш великі аварії за людськими та матеріальними втратами сталися 16 квітня на шахті „Росія ” ДП „Селидіввугілля”, де через обрушення порід покрівлі загинуло 3 та травмовано 2 особи, і 25 червня на ш. „Лісова” ДП „Львівугілля, де під час вибуху газу метану травмовано 7 шахтарів, з них 5 - смертельно. У 2005 році у вугільній галузі сталося на 8 аварій більше (22 проти 14), але з менш трагічними наслідками. У них загинуло на 28 осіб менше, ніж у минулому році.

З метою поліпшення організації наглядової діяльності, підвищення кваліфікації інспекторського складу Управління організації державного нагляду у вугільній промисловості організовує проведення навчання із залученням фахівців галузевих інститутів, юристів і керівників Держпромгірнагляду, а також стажування фахівців у центральному апараті.

Разом із Мінвуглепромом щотижнево проводяться селекторні наради, на яких заслуховуються та вирішуються проблемні питання промислової безпеки. Щомісячно фахівці Управління беруть участь в засіданнях ПДК.

За ініціативою Управління щоквартально проводиться моніторинг виконання умов погодження програм розвитку гірничих робіт на шахтах у поточному році.

2005-го започатковано співпрацю між Держпромгірнаглядом МНС України та Головним управлінням промислової безпеки Китайської Народної Республіки в галузі безпечного ведення робіт та підвищення рівня промислової безпеки на вугледобувних підприємствах Китаю. 23 вересня 2005 року в МНС України відбулася зустріч української делегації з представниками державного управління промислової безпеки Китайської Народної Республіки. Сторонами підписано протокол про наміри.

Основними пріоритетами наглядової діяльності у вугільній промисловості були і залишаються:

  • попередження вибухів газу та вугільного пилу через посилення нагляду за дотриманням вимог стану провітрювання та пилогазового режиму;
  • впровадження широкомасштабної комплексної дегазації вугільних пластів;
  • нагляд за безпечною експлуатацією стаціонарного обладнання, в першу чергу підйомних комплексів та вентиляторів головного провітрювання;
  • нагляд за станом протипожежного та протиаварійного захисту вугільних шахт;
  • нагляд за безпечною експлуатацією підземного транспорту;
  • ефективне функціонування системи управління охороною праці і нарядної системи.

Першочерговим завданням у досягненні безаварійної роботи і зниження рівня виробничого травматизму на вугільних шахтах слід вважати дегазацію вугільних родовищ.

Необхідно також продовжувати роботу з удосконалення форм і методів контролю з метою посилення державного нагляду за станом охорони праці на підприємствах галузі.

< Попер.   Наст. >
 
Соціальна реклама

Кращий працівник Держгірпромнагляду 2012
Переглянуть результати конкурсу
Малюнки переможців конкурсу Охорона праці очима дітей - 2012
Переглянуть результати конкурсу
Конкурс на кращий слоган

ОГОЛОШЕНО
Всеукраїнський конкурс «Кращий слоган з охорони праці» серед студентів професійно-технічних та вищих навчальних закладів

28 квітня – Всесвітній день охорони праці

Науково-практичний семінар

РЕКОМЕНДАЦИИ
V международной научно-технической конференции
«Промышленная безопасность и охрана труда-2012.
Проблемы. Перспективы»

Оперативна інформація


Всі новини

 HotLog

Rated by MyTOP

RSS 2.0
 

© 2010 "Держгірпромнагляд України"
При використаннi матерiалiв посилання на Держгірпромнагляд України обовязкове.