Прес-служба Нормативна база Роз’яснення законодавства Пошук
 
Головна сторінка
Служба
Положення
Завдання
Керівництво
Структура
Планування роботи
Колегія
Історія створення
Вакантні посади
Діяльність Служби
Наглядова діяльність
Регуляторна діяльність
Громадська рада
Консультації з громадськістю
Доступ до публічної інформації
Звернення громадян
Запобігання проявам корупції
Міжнародна діяльність
Ринковий нагляд
Довідкова інформація
Адміністративні послуги
Методична допомога інспектору
Покажчик НПАОП (01.04.2013)
Реєстри
Звітні документи
Контактна інформація
Центральний апарат
Територіальні управління
Експертно-технічі центри
Телефонна "гаряча лінія"
Телефони довіри
Тематичні видання
 
 

Офіційне представництво Президента України

Верховна Рада України

Кабінет Міністрів України

 


Кращий працівник Держгірпрoмнагляду
Переглянути результати голосування.
 
     
 
Стан охорони надр Надрукувати Надіслати ел. поштою
20.02.06

Реалізація державної політики в сфері охорони надр здійснюється 3 спеціалізованими інспекціями з охорони надр і геолого-маркшейдерського контролю: Донецька, Луганська та Криворізька. При відповідних інспекціях створено 5 міжрегіональних груп з охорони надр, які забезпечують належний нагляд за підконтрольними підприємствами і надають допомогу територіальним управлінням інших областей.

Державний нагляд здійснюють 60 державних інспекторів.

Протягом 2005 року Управлінням організації державного нагляду за охороною надр, геолого-маркшейдерськими роботами і переробкою корисних копалин вжито конкретних заходів щодо посилення державного нагляду в галузі.

У 2005 році проведено 6306 перевірок з питань охорони надр, виявлено 56582 порушення нормативних актів з охорони надр, призупинено 2132 роботи і об’єктів, притягнуто до адміністративної відповідальності 1861 посадову особу, загальна сума штрафів склала 194,05 тис. гривень.

Перевірено стан виконання законодавства з охорони надр та нормативних документів стосовно проведення геолого-маркшейдерських робіт під час розробки родовищ кам’яного вугілля державними підприємствами «Орджонікідзевугілля», «Дзержинськвугілля», «Свердловантрацит», «Донбасантрацит» та «Макіїввугілля». Результати перевірок розглянуто на засіданні колегії Комітету, де прийнято відповідні рішення щодо усунення виявлених порушень.

У квітні–травні спільно з Держкомприродресурсів проведено перевірки стану виконання законодавства про надра суб’єктами господарської діяльності, які займаються геологічним вивченням і розробкою корисних копалин на території Тернопільської і Чернівецької областей. За результатами перевірок проведено підсумкову нараду з питань охорони та раціонального використання надр при Тернопільській облдержадміністрації.

Проведено перевірку стану промислової безпеки та охорони надр на виробництвах ДАТ «Чорноморнафтогаз» НАК «Нафтогаз України». Результати перевірки розглянуто на засіданні колегії Комітету, де прийнято відповідні рішення щодо усунення наявних порушень. Це дало змогу впродовж останнього року значно поліпшити ситуацію щодо наявності дозвільної документації на користування надрами при розробці родовищ вуглеводнів. Підготовлено також пропозиції щодо внесення змін до положень про міжрегіональні інспекції державного нагляду на виробництвах нафтогазового комплексу.

Перевірено діяльність суб’єктів господарської діяльності, що здійснюють геологічне вивчення та розробку родовищ прісних вод. Довідку про результати перевірки надіслано до Мінприроди України.

Особливу увагу приділено виконанню доручення Президента України від 06.07.2005 №1-1/801 щодо подальшого розвитку вугільної промисловості, зокрема підготовлено пропозиції щодо легалізації діяльності з видобутку вугілля на виходах вугільних пластів.

Разом з міжнародною академією комп‘ютерних наук і систем, Криворізьким технічним університетом, науково-виробничим підприємством «Кривбасакадемінвест» у Кривому Розі проведено нараду з питання стану та перспектив використання вітчизняних геоінформаційних систем на підприємствах гірничого профілю.

Перевірено роботу територіальних управлінь по Харківській, Сумській, Одеській, Волинській і Миколаївській областях з питань організації держаного нагляду за охороною надр. За результатами перевірок зазначеним теруправлінням надано пропозиції щодо посилення роботи з цього виду нагляду.

З метою організації дієвого державного гірничого нагляду за охороною надр на гірничовидобувних підприємствах Чернівецької області наказом по Комітету реорганізовано структуру територіальних управлінь по Івано-Франківській та Чернівецькій областях.

Управлінням проводилася робота з вдосконалення нормативно-правової бази. Підготовлено методичні рекомендації щодо здійснення державного нагляду за охороною надр в нафтогазовидобувному комплексі, а також проект методичних рекомендацій щодо здійснення державного нагляду за охороною надр під час використання і переробки мінеральної сировини. Розроблено та введено у дію типову посадову інструкцію державного гірничотехнічного інспектора–маркшейдера ДГТІ у вугільній промисловості.

Надано пропозиції до нової редакції Кодексу України про надра та проектів Законів України «Про природні лікувальні ресурси, що належать до надр», „Про внесення змін до Закону України „Про нафту і газ”.

Крім того, надавались пропозиції щодо удосконалення системи надання надр у користування.

Основними пріоритетами наглядової діяльності за охороною надр на 2006 рік залишаються:

  • підвищення ефективності державного нагляду за охороною надр, у тому числі
  • удосконалення структури державного гірничого нагляду;
  • приділення особливої уваги геолого-маркшейдерському забезпеченню ведення гірничих робіт у небезпечних зонах, стану гірничих виробок, своєчасному проведенню профілювання вертикальних стволів, контрольних маркшейдерських зйомок, а також під час розробки родовищ блочного каменю і на підприємствах рудної промисловості;
  • посилення нагляду за виконанням нафтогазодобувними підприємствами режимів роботи діючих свердловин, збільшення кількості вибіркових замірів по цих свердловинах, дотримання проектних рішень під час проведення робіт з геологічного вивчення та розробки родовищ вуглеводнів;
  • встановлення контролю за правильністю та своєчасністю ліквідації свердловин, пробурених з метою пошуку та видобутку вуглеводнів;
  • прийняття дієвих заходів із запобігання аварійним ситуаціям на свердловинах, особливо тих, які мають міжколонні тиски;
  • подальше вдосконалення законодавчої та нормативно-правової бази, в тому числі участь у:
  • доопрацюванні нової редакції Кодексу України про надра і продовження роботи щодо приведення нормативно-правових документів з охорони надр у відповідність вимогам чинного законодавства з метою його кодифікації;
  • розробці проекту концепції національної політики у сфері мінерально-сировинних ресурсів;
  • впровадження комп’ютерних технологій в роботі з організації нагляду за охороною надр, маркшейдерським та геологічним забезпеченням гірничих підприємств;
  • посилення методичної допомоги місцевим органам Держпромгірнагляду в питаннях організації нагляду за охороною надр, підвищення кваліфікації інспекторського складу.
< Попер.
 
Соціальна реклама

Кращий працівник Держгірпромнагляду 2012
Переглянуть результати конкурсу
Малюнки переможців конкурсу Охорона праці очима дітей - 2012
Переглянуть результати конкурсу
Конкурс на кращий слоган

ОГОЛОШЕНО
Всеукраїнський конкурс «Кращий слоган з охорони праці» серед студентів професійно-технічних та вищих навчальних закладів

28 квітня – Всесвітній день охорони праці

Науково-практичний семінар

РЕКОМЕНДАЦИИ
V международной научно-технической конференции
«Промышленная безопасность и охрана труда-2012.
Проблемы. Перспективы»

Оперативна інформація


Всі новини

 HotLog

Rated by MyTOP

RSS 2.0
 

© 2010 "Держгірпромнагляд України"
При використаннi матерiалiв посилання на Держгірпромнагляд України обовязкове.