Прес-служба Нормативна база Роз’яснення законодавства Пошук
 
Головна сторінка
Служба
Положення
Завдання
Керівництво
Структура
Планування роботи
Колегія
Історія створення
Вакантні посади
Діяльність Служби
Наглядова діяльність
Регуляторна діяльність
Громадська рада
Консультації з громадськістю
Доступ до публічної інформації
Звернення громадян
Запобігання проявам корупції
Міжнародна діяльність
Ринковий нагляд
Довідкова інформація
Адміністративні послуги
Методична допомога інспектору
Покажчик НПАОП (01.04.2013)
Реєстри
Звітні документи
Контактна інформація
Центральний апарат
Територіальні управління
Експертно-технічі центри
Телефонна "гаряча лінія"
Телефони довіри
Тематичні видання
 
 

Офіційне представництво Президента України

Верховна Рада України

Кабінет Міністрів України

 


Кращий працівник Держгірпрoмнагляду
Переглянути результати голосування.
 
     
 
Довідка про стан готовності гідротехнічних споруд шахт та збагачувальних фабрик... Надрукувати Надіслати ел. поштою
30.03.06

Довідка про стан готовності гідротехнічних споруд шахт та збагачувальних фабрик до перепуску паводкових вод

Територіальними управліннями Держпромгірнагляду МНС України по Донецькій та Луганській областях у лютому поточного року було проведено цільові перевірки стану гідротехнічних споруд шахт та збагачувальних фабрик, дільничних та головних шахтних водовідливів, ізоляції усть ліквідованих гірничих виробок, що мають вихід на земну поверхню на предмет готовності вугільних підприємств до пропуску паводкових вод.

Під час перевірок особливу увагу приділялося технічному стану шахтних водовідливних установок, їхньому укомплектуванню проектною кількістю насосних агрегатів; забезпеченню резервом запасних насосів та електродвигунів; наявності резервного електропостачання центральних підземних підстанцій і водовідливних установок; очищенню водозбірників і прийомних колодязів головних і дільничних водовідливів.

Проведені перевірки показали, що гірничодобувними вугільними підприємствами в основному розроблено заходи щодо захисту від проникнення паводкових вод, видано накази про призначення відповідних комісій, у яких визначено відповідальних осіб, створено аварійні бригади для ліквідації можливих ускладнень під час пропуску паводкових вод.

Разом із тим на окремих шахтах встановлено критичний стан щодо експлуатації головних водовідливних установок у частині комплектації їх насосними агрегатами відповідно до проектів.

Так, тільки на шахтах Донецької області з 1030 насосних агрегатів, необхідних за проектами, перебувають у робочому стані 754, або 73,1%. Найскладніша обстановка склалася на шахтах ДП «Орджонікідзевугілля» (згідно з проектами на шістьох шахтах необхідно мати 51 насосний агрегат, а фактично в роботі 30), ДП «Шахтарськантрацит» (згідно з проектами потрібно 67 агрегатів, фактично справні 37 (55,2%), ДП «Артемвугілля» (згідно з проектами необхідно 76, фактично в роботі 50 (65%), ДП «Шахта ім. М. Горького» (згідно з проектами необхідно 27, фактично 13), у ДП «Шахтоуправління їм. 17 партз’їзду» (згідно з проектами 11, фактично 6).

Також на шахтах ДП «Первомайсквугілля» і ВАТ «Лисичанськвугілля» всі без винятку водовідливні установки не укомплектовані проектною кількістю насосів.

Украй незадовільне становище з водовідливним господарством склалося на шахті «Голубівська», що у гідротехнічному відношенні є однією з найскладніших діючих шахт Стаханівського регіону. Нормальний приплив води по шахті становить 900-950 м3/год., а у період весняного паводку очікується його збільшення до 1300-1500 м3/год. Крім того, зазначене підприємство має гідравлічний зв'язок із шахтою ім. С.М. Кірова, що у свою чергу пов'язана з ліквідованою шахтою «Бежанівская» і через шахту «Сокологорівська» - із шахтами ДП «Первомайськвугілля».

Станом на 15.03.2006 на горизонті 500 м шахти «Голубівська» перебуває в експлуатації два водовідливних комплекси. У старій насосній наявні 4 насосних агрегати, тоді як згідно з проектами повинно бути - 6; у новій насосній групового водовідливу при проектній кількості насосів - 10, фактично є тільки 5.

Водовідливні установки горизонтів 620 м і 750 м цієї ж шахти також не укомплектовано необхідною кількістю насосних агрегатів (по 2 замість 3). Крім того, на горизонті 750 м замість передбачених проектом насосів ЦНС-300/360 експлуатуються ЦНС-180/170 з меншою подачею й продуктивністю. Насосні агрегати всіх водовідливних комплексів шахти працюють на граничному режимі, за не наявності необхідного резерву, що забезпечує своєчасну заміну або уведення в експлуатацію нових насосів, внаслідок чого не виключено можливість підтоплення шахти.

Не укомплектовано насосними агрегатами водовідливні установки центральних водовідливів інших шахт ДП «Луганськвугілля»: шахта ім. Артема (горизонт 492 м: згідно з проектами - 8, фактично – 5; горизонт 568 м: згідно з проектами - 5, фактично - 3); шахта ім. XIX з'їзду КПРС (центральна насосна камера горизонту 490 м: згідно з проектом - 5, факт - 2);. шахта «Черкаська» (насосні камери горизонтів 390 м, 480 м, 580 м і 680 м наявні 10 насосних агрегатів замість 18 згідно з проектом).

На шахтах ДП «Донбасантрацит» водовідливні комплекси також не укомплектовано необхідною кількістю насосних агрегатів. Так, на шахті ім. Ізвєстій у насосній камері замість необхідних згідно з проектом 10 насосних агрегатів фактично є 6, на шахтах «Міусинська» (ЦНК горизонту 670 м) і «Краснокутська» (ЦНК горизонту 300 м) не вистачає по 4 насосних агрегати до проектної кількості.

Аналогічна ситуація склалася на шахтах ДП «Антрацит». Так, на шахті «Комсомольська» у насосній камері горизонту 960 м працює 8 насосних агрегатів замість 12 згідно з проектом; у центральній насосній камері горизонту 28 штреків пласта h8 шахти «Партизанська» у роботі 1 насосна установка замість 3 за проектом.

Водовідливні установки 11-х насосних камер допоміжного ухилу й людського ствола шахти ім. 50-річчя Радянської України мають по 1 насосному агрегату замість 2.

Через незабезпеченість насосними агрегатами, замуленість водозбірників в аварійному режимі підтоплюються гірничі виробки ДП «Шахта «Постниківська», ДП «Шахта «Вінницька», ДП «Шахта «Житомирська», ДП «Шахта «Тернопільська», що призводить до їх передчасного закриття й створює загрозу підтоплення сусідніх шахт.

Керівництво шахт не приділяє належної уваги заходам щодо своєчасного очищення шахтних водозбірників.

Так на шахтах Донецької області із 264 головних водовідливних установок шахт 140 водозбірників, що перебувають в експлуатації, мають замуленість більше ніж на 30%, у тому числі 29 - замулені більше як на 60%.

Зокрема, у ДП «Артемвугілля» 16 водозбірників замулені більше ніж на 30%, з них 1 - більше як на 60%; у ДП «Торезантрацит» 7 водозбірників замулені більше 30%, з них 4 - більше 60% ( на шахтах ім. Л. І. Лутугіна й ім. К. І. Кисельова).

На шахтах ім. Ю. О. Гагаріна, «Іловайська», «Вуглегірська», «Постниківська», ім.1 Травня, «Курахівська», ім. Л. І. Лутугіна й «Комуніст» водозбірники замулено на 50-70% і більше.

Вчасно не виконуються роботи з чищення водозбірників на шахтах ВАТ «Лисичанськвугілля», ДП «Первомайськвугілля», ДП «Антрацит». Так, замуленість водозбірників на шахтах «Привольнянська» (горизонти 400 м і 740 м), «Новодружеська» (горизонт 213 м) становить 90%; на шахті ім. Г.Г. Капустіна (горизонти 379 м і 529 м) - 70%.; на шахті «Карбоніт» (горизонт 900 м) - 60%; на шахті «Золоте» (горизонти 600 м, 775 м) - 40%.;

Також вчасно не проводяться роботи з очищення водозбірників на шахтах ДП «Донбасантрацит» та «Антрацит». Так, замуленість ЦНК горизонтів 670 м і 340 м на шахті «Міусинська» складає відповідно 90% і 50%; замуленість ЦНК-1 і ЦНК-2 на шахті «Княгинівська» - 50% і 70%; замуленість 21 західної насосної камери пласта l2н на шахті «Хрустальска» - 60%; на шахті «Партизанська» замуленість водозбірників горизонту 10 штреків пласта h8, 24 штреків цього ж пласта становить 80% і 35% відповідно; на шахті «Комсомольська» замуленість водозбірників ЦНК горизонтів 690 м і 960 м – 45%.

Майже на всіх шахтах напірні трубопроводи експлуатуються тривалий час. Так, у ДП «Шахтарськантрацит» на шахтах «Постниківська», «Вінницька», ім. 1 Травня трубопроводи головних водовідливних установок експлуатуються понад 40 років, у ДП «Макіївугілля» на шахтах «№ 13-біс», «Бутівська», ім. В. М. Бажанова, «Чайкіно» - понад 25 років, у ДП «Красноармійськвугілля» на шахтах «Родинська», ім. О. Г. Стаханова - відповідно з 1954 і 1974 року, на ш. «Центральна» - з 1967 року.

Також не зроблено заміну напірних трубопроводів, що перебувають в аварійному стані, на шахтах «Тошківська», «Золоте», «Карбоніт» ДП «Первомайськвугілля».

Під час проведення цільової перевірки було обстежено понад 200 об’єктів, виявлено понад 1500 порушень нормативних актів з охорони праці. За результатами перевірок керівникам вугільних підприємств видано приписи на усунення виявлених порушень, встановлено терміни їх виконання.

Начальник управління
М. Капланець

< Попер.   Наст. >
 
Соціальна реклама

Кращий працівник Держгірпромнагляду 2012
Переглянуть результати конкурсу
Малюнки переможців конкурсу Охорона праці очима дітей - 2012
Переглянуть результати конкурсу
Конкурс на кращий слоган

ОГОЛОШЕНО
Всеукраїнський конкурс «Кращий слоган з охорони праці» серед студентів професійно-технічних та вищих навчальних закладів

28 квітня – Всесвітній день охорони праці

Науково-практичний семінар

РЕКОМЕНДАЦИИ
V международной научно-технической конференции
«Промышленная безопасность и охрана труда-2012.
Проблемы. Перспективы»

Оперативна інформація


Всі новини

 HotLog

Rated by MyTOP

RSS 2.0
 

© 2010 "Держгірпромнагляд України"
При використаннi матерiалiв посилання на Держгірпромнагляд України обовязкове.