Головна Комітет Новини Нормативна база Контакти Пошук English
 
Меню
Головна
Комітет
Керівництво
Новини
Нормативна база
Аналітика та статистика
Вакансії
Діяльність Комітету
Звернення громадян
Громадські обговорення
Євроінтеграція та євроатлантична інтеграція
Запобігання проявам корупції
Методична допомога інспектору
Інформаційне суспільство
Фото
Громадська Рада
Довідкова інформація
Адміністративні послуги
Реєстр НПАОП
Покажчик НПАОП (05.11.2008)
Реєстр об'єктів підвищеної небезпеки
Реєстр уповноважених організацій
Дозвільна діяльність
Охорона праці за кордоном
Роз'яснення до законодавства
Контактна інформація
Територіальні управління
Експертно-технічі центри
Посилання
Контакти
Телефони довіри
Посилання

Офіційне представництво Президента України

Верховна Рада України

Кабінет Міністрів України

 
     
 
Міжнародне співробітництво Надрукувати Надіслати ел. поштою
04.12.08

Держгірпромнагляд виступає за скорішу ратифікацію конвенції МОП про безпеку й гігієну праці на шахтах

Комітет підтримує скорішу ратифікацію міжнародної конвенції № 176   МОП  про безпеку й гігієну праці на шахтах.  Про це заявив заступник Голови Комітету Олег Румежак під час зустрічі з представником Міжнародної федерації профспілок працівників хімічної, гірничодобувної промисловості, енергетики та інших галузей (ICEM) Джо Дрекслером, яка відбулася 4 грудня 2008 року в Держгірпромнагляді.

У ході зустрічі обговорювалися питання дотримання правил техніки безпеки та умов охорони праці на підприємствах вугільної промисловості України, а також ратифікації конвенції № 176 МОП «Про безпеку й гігієну праці на шахтах».

В останні роки, за словами Джо Дрекслера, у багатьох країнах світу спостерігається негативна тенденція  щодо збільшення травматизму у вугільній галузі. Значно зросла кількість аварій та нещасних випадків зі смертельним наслідком на шахтах. Однією з основних причин  такого положення є те, що Уряд більшості країн, у певній мірі, відсторонюється від регулювання даних проблем, вживає недостатніх заходів щодо посилення нагляду  за безпекою на підприємствах. Закони, що регулюють питання безпеки гірничодобувного сектору, не завжди є достатніми  для забезпечення належного рівня охорони праці та промислової безпеки на підприємствах.  До цих причин варто додати й невгамовну жадобу  та прагнення до наживи з боку ряду роботодавців. Всі ці фактори, за словами представника ICEM, пояснюють серйозний характер  ситуації, що склалася у вуглевидобувній галузі ряду країн.   Тому ратифікація Конвенції № 176 МОП «Про безпеку й гігієну праці на шахтах» сьогодні набуває особливого значення. Конвенція містить мінімальний набір фундаментальних принципів, націлених на захист   шахтарської праці.

На думку представників ICEM, в Україні ситуація з промисловою безпекою на шахтах не є дуже сприятливою. Трагедії, що відбулися  в останні роки на вугільних підприємствах, зайвий раз свідчать про актуальність питань безпеки в гірничодобувній галузі.

ICEM було ухвалено рішення зосередити свої зусилля  з ратифікації Конвенції №176 МОП на 3-х країнах - Україні, Росії та Індії. Цей вибір, за словами представників профспілкової організації, визначено глибоким аналізом та роботою, проведеною членськими організаціями ICEM у цих країнах.

Заступник Голови Комітету Олег Румежак, відзначив, що в Україні  видобуток вугілля відбувається у надзвичайно складних гірничо-геологічних умовах. Сьогодні питання промислової безпеки у вугільній галузі вийшли на вищий державний рівень. Цього року ця тема постійно була предметом розгляду Ради національної безпеки й оборони України, декількох засідань Кабінету Міністрів. Вийшло розпорядження Уряду, яким затверджено основні заходи, спрямовані на підвищення стану промислової безпеки  на вугільних підприємствах. За результатами засідання СНБО видано Указ Президента України «Про стан та перспективні заходи щодо підвищення безпеки праці у вугільній області».

Указом підтримані всі ініціативи Держгірпромнагляду, в тому числі й законодавчі,  які, на думку Комітету, дозволять значно  підвищити рівень промислової безпеки у вугільній галузі.

Зараз  Комітетом підготовлено проект Закону «Про ратифікацію Конвенції Міжнародної організації праці  1995 року №176 про безпеку й гігієну праці на шахтах», який перебуває на узгодженні у відповідних міністерствах та відомствах.

Окрім того,  в країні недавно було прийнято Закон «Про престижність шахтарської праці». На даний час готується Положення про технічну інспекцію профспілок. На думку Олега Румежака, органи державного нагляду й профспілкові організації повинні вести спільну роботу з поліпшення умов праці на вугільних шахтах. «Профспілки та державний нагляд мають стояти по одну сторону барикад, - підкреслив Олег Румежак, - Ситуацій, коли профспілки або нагляд залишаються один на один із власником, не має бути. Наші спільні дії, у першу чергу, повинні спрямовуватися на створення безпечних умов праці на підприємствах». 

У ході зустрічі учасники обговорили питання подальшої співпраці щодо вирішення спільних, важливих для суспільства  проблем з поліпшення умов праці працюючих. Міжнародна федерація профспілок, у свою чергу, готова надати  експертну допомогу для внесення відповідних змін у законодавчу базу, необхідну для ратифікації даної Конвенції МОП. Учасники зустрічі виразили надію, що подальша ратифікація конвенції - це не кінець, а початок великої роботи з поліпшення умов праці шахтарів. 

Довідка:  ICEM –  глобальна профспілкова федерація, до якої  входять 450 національних галузевих профспілок в 132 країнах світу, членські організації представляють інтереси близько 20 млн. трудящих в усьому світі.

Інформаційний центр Держгірпромнагляду

  Наст. >
 
Всі новини
Календар новин
 
« 08 Гру 2008 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Лічильники

HotLog

Rated by MyTOP
RSS 2.0
 

© 2005 "Держгірпромнагляд України"
Пiдтримка та дизайн: Андреєва Ю. В.
При використаннi матерiалiв посилання на Держгірпромнагляд України обовязкове.

Пресс-служба
Тел./факс:+380(044)248-74-36
Надіслати листа