Головна Комітет Новини Нормативна база Контакти Пошук English
 
Меню
Головна
Комітет
Керівництво
Новини
Нормативна база
Аналітика та статистика
Вакансії
Діяльність Комітету
Звернення громадян
Громадські обговорення
Євроінтеграція та євроатлантична інтеграція
Запобігання проявам корупції
Методична допомога інспектору
Інформаційне суспільство
Фото
Громадська Рада
Довідкова інформація
Адміністративні послуги
Реєстр НПАОП
Покажчик НПАОП (05.11.2008)
Реєстр об'єктів підвищеної небезпеки
Реєстр уповноважених організацій
Дозвільна діяльність
Охорона праці за кордоном
Роз'яснення до законодавства
Контактна інформація
Територіальні управління
Експертно-технічі центри
Посилання
Контакти
Телефони довіри
Посилання

Офіційне представництво Президента України

Верховна Рада України

Кабінет Міністрів України

 
     
 
На Черкащині розглянуто питання про організацію та безпечне ведення газонебезпечних робіт Надрукувати Надіслати ел. поштою
05.12.08

3 грудня на базі КП "Черкасиводоканал" відбулась розширена Рада територіального управління Держгірпромнагляду по Черкаській області. На засіданні були присутні головні інженери та спеціалісти служб охорони праці підприємств області, що експлуатують системи водопостачання та водовідведення, а також запрошені представники управління житлово-комунального господарства Черкаської облдержадміністрації та ГУ МНС в Черкаській області.

Основним питанням наради було аналіз травматизму та його причини при організації і безпечному веденню газонебезпечних робіт. Присутні на Раді були ознайомлені з порядком ліцензування діяльності підприємств водопровідно-каналізаційного господарства, та з необхідністю обладнання системою раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у разі їх виникнення на потенційно-небезпечних об'єктах.

Ігор Негробов, головний державний інспектор охорони праці (хімічний нагляд) територіального управління Держгірпромнагляду по Черкаській області, наголосив, що основною причиною травматизму є незадовільне функціонування системи охорони праці на підприємствах.

На Раді було заслухано в.о. директора КП "ВодГео" про здійснення профілактичних заходів щодо усунення причин, які призвели до нещасного випадку, у серпні цього року, коли один працівник загинув, а другий отруївся сірководнем. Ним було висловлено проблему, яка присутня чи не на всіх підприємствах відповідного напрямку, неможливість проведення аналізу повітря в колодязях, через їхню вартість та відсутність технічної можливості. Було визнано, що всі порушення, виявлені в ході розслідування мали під собою конкретні підстави, причиною яких є невиконання вимог посадових інструкцій відповідальними особами та відсутність дієвого контролю за дотриманням працівниками вимог нормативних актів з охорони праці.

З метою посилення ефективності та вдосконалення державного нагляду за станом промислової безпеки та охорони праці на виробництвах і об'єктах підвищеної небезпеки, суб'єктів господарювання, що експлуатують системи водопостачання та водовідведення Державним Комітетом України з промислової безпеки охорони праці та гірничого нагляду (Держгірпромнагляд) видано наказ від 02.09.2008 р. № 193 про вдосконалення державного нагляду за експлуатацією систем водопостачання та водовідведення, яким затверджено Методичні рекомендації на здійснення державного нагляду за промисловою безпекою й охороною праці з організації безпечного проведення газонебезпечних робіт під час експлуатації систем водопостачання та водовідведення.

Рада постановила такі рішення: провести в І півріччі 2009 року комплексну перевірку стану промислової безпеки та охорони праці КП "ВодГео" (м.Сміла) Держгірпромнаглядом, результати проведеної перевірки розглянути на колегії Держгірпромнагляду. Провести комплексні перевірки підприємств водопровідно-каналізаційних господарств області територіальним управлінням Держгірпромнагляду по Черкаській області, звернувши особливу увагу на організацію і безпечне проведення газонебезпечних робіт. Результати проведених перевірок розглянути на Раді теруправління і при виявленні грубих порушень вимог нормативно-правових актів з охорони праці, що створюють загрозу життю та здоров'ю працівників, приймати рішення щодо направлення матеріалів в органи прокуратури для притягнення цих осіб до відповідальності або надсилати роботодавцям подання про невідповідність окремих посадових осіб займаній посаді.

Після закінчення Ради для присутніх були проведені практичні заняття на тренувальному майданчику КП"Черкасиводоканал", де було показано і прокоментовано порядок організації і безпечного проведення газонебезпечних робіт в колодязі та рятування потерпілого, що постраждав, порушивши правила безпеки. А також показано як перевіряється на міцність пояси безпеки та канати.

Довідка:

Станом на 1.12.2008 року на підприємствах області в наслідок нещасних випадків смертельно травмовано – 26 працівників (за 2007 рік – 16, що на 63% більше, ніж у 2008). Ця цифра змушує замислитись. На підприємствах водопровідно-каналізаційного господарства стався 1 груповий нещасний випадок, в якому постраждало 2 особи: 1-загинув, 1- травмований (КП "ВодГео", м.Сміла) та 1 смертельний випадок - враження електричним струмом (КП "Уманьводоканал"), а за 2007 рік не допущено жодного смертельного та групового нещасних випадків.

На Черкащині вже траплялися подібні нещасні випадки на КП"Черкасиводоканал" в 2002р. при виконанні роботи в траншеї та груповий нещасний випадок в 2004 році, в результаті якого отримали травми три працівника при виконанні роботи в колодязях на КП "Шевченківський водоканал", м.Сміла

  Наст. >
 
Всі новини
Календар новин
 
« 08 Гру 2008 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Лічильники

HotLog

Rated by MyTOP
RSS 2.0
 

© 2005 "Держгірпромнагляд України"
Пiдтримка та дизайн: Андреєва Ю. В.
При використаннi матерiалiв посилання на Держгірпромнагляд України обовязкове.

Пресс-служба
Тел./факс:+380(044)248-74-36
Надіслати листа